SOCIJALNI PROJEKT: ‘Otvaramo prvi vrt za terapijsko vrtlarenje i edukaciju u Zagrebu’

Dejan Jaić, pročelnik ureda za poljoprivredu, govori o projektu kojem je cilj pomoći svim socijalno osjetljivim skupinama građana u dječjoj i odrasloj dobi

 

Kako bi poboljšao kvalitetu življenja, Grad Zagreb od 2013. provodi projekt “Gradski vrtovi”. Kroz projekt su napravili gradske vrtove na 12 lokacija koji se protežu na 22 hektara zemljišta. Vrtovi su opremljeni potrebnim sadržajima kao što su sanduci za spremanje alata i komposteri te alatom za vrtlarenje. Vrtovi su raspoređeni u devet zagrebačkih naselja, a do proljeća 2021. Grad Zagreb realizirat će i projekt “Gradski vrt za terapijsko vrtlarenje i edukaciju” koji će biti nadogradnja postojećeg projekta.

“Glavni cilj izgradnje vrta za terapeutsko vrtlarenje i edukaciju je omogućiti osobama s razvojnim ili stečenim poteškoćama vrtlarenje u gradskim vrtovima te poticanje socijalne uključenosti osoba s invaliditetom kao i svim socijalno osjetljivim skupinama građana u dječjoj i odrasloj dobi, u širu društvenu zajednicu”, objasnio je za Zagreb News pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić.

Vrt će se nalaziti u južnom dijelu gradskog vrta Borovje, a površina će mu iznositi 2 hektara. Projekt će biti namijenjen djeci i osobama s intelektualnim teškoćama, neurološkim i motoričkim poteškoćama, poremećajima u ponašanju, tjelesnim invaliditetom, senzoričkim poteškoćama, višestrukim poteškoćama, poteškoćama u učenju, socijalno depriviranim osobama, ali i ustanovama za rehabilitaciju, ustanovama predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog obrazovanja, lokalnom stanovništvu i visokoškolskih ustanovama srodnih zanimanja vezanih za projekt.

“Vrtne poslove u predmetnom vrtu moći će raditi osobe svih dobi, a aktivnosti će biti prilagođene ovisno o mogućnostima i stanju korisnika. U suradnji sa stručnjacima iz domene vrtlarstva i uz stručno vodstvo terapeuta organizirati će se tematske radionice i edukacije namijenjene osobama određene socijalno osjetljive skupine. Također, kroz suradnju škola i vrtića organizirat će se nastava u prirodi, edukativne radionice za djecu predškolske i školske dobi. Tako bi se osigurala visoka kvaliteta usluge osobama i djeci s poteškoćama te bi se dugoročno smanjili troškovi vezani uz rehabilitaciju zbog navedenih pozitivnih učinaka na korisnike takve vrste usluge”, rekao nam je pročelnik Jaić.

Osnovne sastavnice vrta činit će multisenzorna zona i zona terapijskog vrtlarenja te edukacije. Multisenzorna zona sastojat će se od terapijskog labirinta koji je konstruiran kao opločeni labirint s fontanom, klupama, interpretacijsko-informativnim pločama te gredicama za multisenzorni podražaj, multisenzornim vrtom s povišenim gredicama, odmorišta s pergolom, staze multisenzorne igre te odmorištem s refleksološkom stazom. Zonu terapijskog vrtlarenja i edukacije će činiti plato sa “stolovima” za terapijsko vrtlarenje, plato sa staklenicima, multifunkcionalnom nadstrešnicom i servisnim sadržajem i voćnjak s tradicionalnim sortama voća.

“Potrebno je istaknuti da se provedbom projekta prvenstveno očekuje značajan pozitivan doprinos kvaliteti života građanima osjetljivih skupina te osobama s invaliditetom. Mogućnost boravka u prirodnom okruženju te sudjelovanje u pojedinim radionicama i edukacijama namijenjeno je svim zainteresiranim građanima te se sukladno tome, očekuje pozitivan utjecaj i na širu društvenu zajednicu. Kad se vrt konačno uredi, ideja je da se projekt nadograđuje i obučavanjem vrtnih terapeuta, posebno educiranih stručnjaka za medicinske i psihosocijalne učinke rada u vrtu koji su dio terapijsko-rehabilitacijskog tima”, ističe pročelnik Jaić. S obzirom na to da neki od elemenata obuhvaćeni idejnim rješenjem projekta čekaju izradu urbanističkog plana uređenja naselja Borovje-istok, projekt će biti realiziran do proljeća 2021.

 

Komentiraj