Smjena šefa zatvora Guantanamo

epa

Zapovjednik zatvora Guantanamo, kontraadmiral John Ring smijenjen je s dužnosti zbog “nedostatnog povjerenja u njegove zapovjedne sposobnosti”, navele su američke oružane snage u ponedjeljak.
Odluka je donesena 27. travnja i na njegovu funkciju je stupio njegov zamjenik, brigadni general John Hussey, dodaje se u priopćenju zapovjedništva američke vojske zadužene za Latinsku Ameriku, bez dodatnih pojedinosti o razlozima te smjene.
“Ta promjena u zapovjedništvu neće ugroziti sigurnost i humanost pravne skrbi zatvorenika u Guantanamu”, dodao je taj izvor.
Imenovan u travnju 2018. zapovjednikom združene borbene skupine koja vodi taj zatvor na jugoistoku Kube, Ring je trebao otići s dužnosti sredinom lipnja.
On je otpušten nakon jednomjesečne istrage, rekla je vojna glasnogovornica za dnevni list The New York Times.
Od stupanja na dužnost Ring je tražio obnovu zatvora u kojem se nalazi 40 zatvorenika, starih između 37 i 71 godine, kako bi ga prilagodio sve starijim zatvorenicima koji će većinom doživotno tamo ostati.
I 1800 vojnika koji rade u zatvoru, čuvari i kuhari, ophodnje i pomorski nadzor, također su smješteni u sve neprikladnijim objektima. Zatvor je otvoren 2002. nakon uhićenja prvih džihadista u sklopu američke intervencije u Afganistanu, u odgovoru na terorističke napade 11. rujna 2001. i u Guantanamu je bilo i do 780 zatvorenika.
U zatvor nije došao novi zatvorenik od 2008. ali predsjednik Donald Trump je u siječnju 2018. potpisao uredbu o daljnjem korištenju zatvora.
Zatvor bi trebao ostati otvoren još 25 godina, izjavio je Ring u listopadu 2018.
Većina zatvorenika Guantanama nikada nije optužena niti im je suđeno.

Komentiraj