Škare Ožbolt o tri moguća scenarija u slučaju ‘Prlić i ostali’

Saša Zinaja

Bivša minmistrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirala je u ponedjeljak u Dnevniku Nove TV presudu u slučaju Jadranko Prlić i ostali, koja će biti izrečena 29. studenog u Hagu.

“Nakon 13 godina doista je moguće nekoliko scenarija. Moguć je najgori scenarij da se potvrdi prvostupanjska presuda koja je bila izuzetno nepovoljna. Moguće je da se smanji kazna, samo to bi bilo izuzetno loše. Moguće je da se ukine udruženi zločinački pothvat i da se opet dobiju individualne kazne. A moguća je i treća opcija, da se ukine udruženi zločinački pothvat i sama presuda i postupak vrati na nacionalni sud u Sarajevo, Zagreb ili negdje drugdje, budući da Haški sud završava s radom”, naglasila je Škare Ožbolt.

Smatra da bi bio apsurd da Hrvatska bude proglašena agredorom, obzirom da je Hrvatska pomogla Bosni da se obrani, primila milijun izbjeglica i dostavljala oružje i bošnjačkoj strani, zajednički su oslobodili BiH.

Škare Ožbolt kaže kako Hrvatska nije intervenirala niti kroz jedan institut koji joj je bio na raspolaganju. “Nismo se uopće miješali u taj postupak, kao ni u jedan drugi”, kaže.

Upitana kakve reperkusije može imati ova presuda u odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH, Škare Ožbolt kaže: “Ako bude potvrđujuća prvostupanjska presuda, dakle potpuno negativna, tada bi to moglo poslati višeznačne poruke. Poruke Hrvatima da njihov status psihološki neće biti isti i to je ozbiljna i opasna poruka. Za samu Hrvatsku bi to bila katastrofa upravo u smislu da ona bude jedina odgovorna za agresiju. To bi stvarno bilo smiješno”.

Komentiraj