SINDIKATI ZNANOSTI: “Ova se bitka može završiti ovako ili onako, ali jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat”

Sindikat znanosti u petak je održao konferenciju za novinare na kojoj je poslan odgovor prmijeru Andreju Plenkoviću na njegove izjve o plaćama u prosvjeti. Na konferenciji su sudjelovali Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća, Vilim Ribić, glavni tajnik te Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata.

“Ne protivimo se povećanju plaća. Evo, prošli tjedan su porasle plaće u Državnom inspektoratu.. Zašto samo prosvjeti ne raste, i to imamo vrlo razumne zahtjeve.. Drugima plaće rastu brže i više…”, kazao je Radeka i dodao da će se štrajk nastaviti. “Ako se štrajk oslabi, krenut ćemo s nekim drugim metodama”, poručio je.

“Premijer misli da je ovo povećanje u tri godine jako puno, mi mislimo da je jako puno. U čemu je razlika. Pokazat će nam zašto je to jako malo. Zašto se ne promatraju stvari u 10 godina. Na toj skali su brojke zastrašujuće. Ljudi u javnom sektoru u tih 10 godina nisu ništa doprinijeli novo stvorene vrijednosti. Sve ćete vidjeti na tablicama”, rekao je Vilim Ribić.

Dodao je da nije pitanje koliko su porasle plaće, već koliko su porasle u odnosu na druge i jesu li rasle dovoljno u odnosu na druge, jer to određuje društveni status prosvjetara. “Svaki porast je krenuo od pritiska sindikata. Praveći se Englez, premijer ispušta glavnu stvar ovoga štrajka. Pa, hoće li tih 6 posto obogatiti prosvjetare, hoće li unaprijediti položaj prosvjetara? Neće. Štrajka se za dostojanstvo i za status. Štrajka se za to da se jednom počne s drugačijim odnosom prema prosvjedu, prema obrazovanju i prema znanosti”, poručio je.

“Plaće su rasle od par posto pa do 13 posto. Kad to stavite u kontekst porasta plaća, onda ta povećanja plaća ne izgledaju baš… Kad vidite da je BDP porastao oko 13 posto, onda ni to ne izleda brilijantno… Samo jedno jedino radno mjesto ima veću kupovnu moć nego je imalo 2019. godine. Od 2009. do 2016. je došlo do značajnog rezanja plaća u javnom sektoru”, rekao je Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata.

Ribić je dodao da tepo nadokanđivanja mora biti brži. Kroflin je kazao da su od kraja 2010. godine prosječne pleća u privredi rasle brže nego one u javnim i državnim službama, a iduće godine će biti prva u kojoj će plaće u javnim i državnim službama rasti više nego u privredi.

“Premijer je izjavio da je uredba o koeficijntima pitanje vlade. To je točno. Ali to je tehničko pitanje. Ja sam sveučilišni profesor, radim u osposobaljavanju novih nastavnika, i dobro znam kako je osjetiljivo pitanje ocenjivanja. To funckionira kada postoji pravednost”, rekao je Radeka.

“Ova se bitka može završiti ovako ili onako, ali jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat”, rekao je Ribić. “Vidjet ćemo što će biti ako štrajk ne bude plaćen”, zaključio je.

Komentiraj