Sindikati javnih službi odbili ponudu vlade, traže najmanje dvostruko

Sindikati javnih službi odbili su u ponedjeljak ponudu vlade o povišenju plaća i zatražili najmanje dvostruko više.

“Odbijamo ponudu vlade. Sve su opcije otvorene. Sindikalne aktivnosti krenut će u realizaciju, mi pripreme za to radimo duže vrijeme, ali dat ćemo još jednu priliku vladi da nam da drugu ponudu”, rekli su čelnici sindikata na konferenciji za novinare koju je prenosio index.hr.

“Možemo odustati od kupovine jahti, novih automobila, ali to naši članovi ionako ne kupuju. Trebaju li odustati od kupovine jaja? Ne želim podmetanje kada se saborskim zastupnicima u paketu stavlja rast plaća njima i nama, ja se ne borim za plaće saborskih zastupnika, ali vezati se uz plaću moje spremačice, uz mog stručnog nastavnika koji ima 5500 do 7000, nije ni fer ni pošteno ni zdravorazumski. Ne želimo da se plaće vežu za rast plaća saborskih zastupnika. Želim od vlade da ne razmišlja o proračunu, nego o poštenom odnosu prema svojim zaposlenicima”, izjavila je Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara izjavila je da država bez namještenika ne može funkcionirati. “Država ne može funkcionirati bez kulturnih djelatnika, socijalnih radnika, zdravstvenih, a sada smo doživjeli trenutak da svi oni očekuju da vlada izađe sutra s boljom ponudom. Mi očekujemo sutra bolju ponudu kako bismo zaustavili sve ono što smo krenuli raditi, a to su sindikalne i industrijske akcije koje nisu dobre za građane. Javne službe su važan sektor za funkcioniranje društva. Očekujemo od vlade na sutrašnjem sastanku jedan puno veći pomak da bi svoje radnike vrednovali kako oni zaslužuju da bi im se održala koliko-toliko kupovna moć koja pada na ljestvici jako.”

Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izjavio je kako sindikati zahtijevaju dvostruko više nego što vlada nudi. “Vladin prijedlog povećanja osnovice za plaće za četiri posto od 1. listopada i dva posto od 1. travnja iduće godine je odbijen. Tražimo povećanje osnovice za 8 posto od 1. listopada te za još 5 posto od 1. siječnja. Naš zahtjev je minimum koji očekujemo, situacija je za neke naše članove dramatična. Ako uzmete samo kretanje cijena osnovih živežnih namirnica je prosječno porastao 12,13 posto. Naši članovi jako dobro znaju što se događa u realnom životu. Manje od ovog što tražimo ne može. Mislim da je to sasvim razumno, ne razumijem zašto politika to tako ne percipira. Ja sam zbog svih ovih okolnosti uvjeren da ćemo sutra dobiti neku bolju ponudu”, kazao je.

Kroflin je retoriški pitao jesu li njihove plaće generator rasta cijena. “Naš zahtjev jest manji od samog rasta cijena, čak i da mi pristanemo nekakvim ludilom i kažemo ne trebaju rasti plaće, bi li to zaustavilo inflaciju? Ne bi. Na globalnoj razini MMF je nedavno objavio, svi ističu da nigdje plaće nisu generator rasta cijena, osim u Americi. Plaće moraju slijediti rast cijena, vlada treba razmišljati za iduću godinu, treba znati mjeru, treba znati balansirati, plaće se za iduću godinu ne smiju stiskati, jer to će značiti još dublji ulazak u recesiju, a ako uđemo u recesiju, ako cijene nastave rasti, to neće biti dobro”, kazao je Kroflin.

Naše plaće rastu puno manje nego druge plaće u zemlji. Naše plaće ne potiču inflaciju, to ne stoji. Vlada nama ne daje primjerenu ponudu uz jednog puno goreg razloga, kojega je ministar iznio: ja imam zacrtanu brojku u deficitu od 2-8 posto, to je doneseno prije godinu dana, kad se nije znalo da će situacija biti ovakva. Primorac kaže da je njemu ta brojka najvažnija i da ga ništa drugo nije briga. Mislim da ministar mora takvu poziciju promijeniti, voditi brigu strogo o deficitu u ovakvim oklonostima , kad su neki naši zaposlenici u egzistencijalnim problemima, to je suludo. Sutra ćemo znati što ćemo točno poduzeti kad čujemo što će nam vlada ponuditi”.

“Nadam se da se vidimo prije štrajka”, rekli su sindikalni čelnici.

Sindikalist Kroflin: Cijene rastu 30 do 40 posto godišnje

Komentiraj