Sindikalist Sever: “Minimalna plaća je ispod svake razine. Mudra Vlada bi trebala poticati rast plaća”

Optimalna košarica za osobna potraživanja tročlane obitelji danas iznosi i do 10.500 kuna

Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, u četvrtak je komentirao koliko je život skuplji danas nego prije 10 ili 20 godina.

Kaže pritom kako se 2004 godine cijena košarice kretala oko 5300 do 5600 kuna za četveročlanu obitelj, a sada je jasno da nemamo četveročlanu, nego tročlanu obitelj i minimalna košarica za istu je 7800 kuna. Tu je riječ o minimalnoj košarici, dodaje pa pojašnjava kako bi za istu obitelj ona optimalna košarica za osobna potraživanja iznosila i do 10.500 kuna.

Kako zaustaviti pad standarda, Sever je komentirao riječima da se može statistički reći da plaće brže rastu nego cijene, no da to nije tako u praksi.

Građani jedva preživljavaju

“U devetom mjesecu ove godine prosječna plaća bila je 7800 kuna, medijalna je bila u neto 6.017 kuna dok je minimalna bila 3.400 kuna. I ta minimalna je doista ispod svake razine. Kada gledamo kako preživljavaju građani, kako žive, onda je tu i dodatno zaduživanje koje nijedna statistika ne prati kad je riječ kupovnoj moći dohotka, tako da ovom minimalnom treba oduzeti i ratu kredita, podmirenje dozvoljenog ili prešutnog minusa. A to su podaci koji pokazuju i gdje mi rastemo. Nama se pokazuje da rastemo na našem zaduživanju”, rekao je.

Naglasio je kako je u rujnu kreditni dug građana iznosio 141 milijardu kuna, što je 5.400 milijardi kuna više nego ranije.

Što se pak tiče zamrzavanja cijena živežnih namirnica na što se odlučila Srbija, Sever kaže kako oni imaju veću stopu inflacije i krenuli su sa zamrzavanjem u 60 dana.

“Jedino pravo rješenje je razvoj gospodarstva, ali u svemu tome i dizanje plaća. Bez toga ne možemo nikuda. Ako danas ne rastu plaće, ne možemo nikuda. I to sve plaće ne samo minimalna nego i mirovina. Kako danas živi jedan umirovljenik s oko 2500 tisuće kuna? Nekad je bila varijanta da umirovljenici pomažu djeci, a danas smo došli do toga da ni umirovljenici ne mogu djeci, a ni djeca umirovljenicima pomoći. Ne treba zaboraviti da statistika pokazuje da je pet posto onih koji rade i primaju plaću su zapravo ispod granice siromaštva”, tvrdi.

Navodi i kako statistike pokazuju i da je velik broj onih koji u Hrvatskoj ne mogu priuštiti grijanje i osnovne stvari tako da stanje jest teško, procjenjuje.

“Stanje je kritično i koliko god se vladajući hvale da imamo velike stope rasta, da se bolje živi, a svi će koji rade vidjeti da to nije tako. Od nas je gora samo Bugarska”, kaže.

Najavljuju rast cijene struje i plina

Što se tiče zamrzavanja cijene goriva što je Vlada i učinila, Sever smatra da je to bio dobar potez, ali svakako došao kasno.

“Na svjetskom tržištu pale su cijene nafte, novi soj virusa je isto spustio cijene nafte. U narednom razdoblju očekujem porast potražnje i pokrpat će se rupe potražnje. Imamo u najavi rast plina i električne energije”, kazao je Sever gostujući u programu RTL Televizije.

Naposljetku, komentirao je i očekuje li prosvjede i štrajkove, ukoliko ne bude dogovora oko plaće.

Mudra Vlada bi trebala razumjeti da treba poticati dizanje plaća. Čak i u trenucima kad privatni sektor nema snage, treba puštati javnom sektoru da svojom potražnjom potražuje i ono što potražuje i nudi privatni, da time održava potražnju i privatnog te mu pomaže da preživi. Jedino logično rješenje je dizanje plaća i mirovina”, zaključio je Sever.

Komentiraj