Zagreb, 14.11.2017. - Predstavljanje knjige povjesničara Ive Lučića „Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka“ u organizaciji Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog instituta za povijest. Na slici Vladimir Šeks. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Imovinsko stanje i porijeklo umjetnina bivšeg premijera Ive Sanadera u utorak se ponovno razjašnjavalo u ponovljenom suđenju u aferi Fimi media, za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki na kojem je u srijedu trebao svjedočiti i bivši HDZ-ov dužnosnik Vladimir Šeks, ali je njegovo ispitivanje odgođeno do ožujka.

O Sanaderovim ugovorima dok je za austrijsku tvrtku Mayer Press distribuirao novinarske tekstove i fotografije na području bivše Jugoslavije govorio je bivši direktor Vjesnikovih specijalnih izdanja Milivoj Pašiček. Kazao je da je Sanader radio na proviziju te da je ugovora bilo mnogo, a u cijelom je poslu najvažniji bio časopis Erotika koji se tiskao u pola milijuna primjeraka.

Na poziv Sanaderove obrane na slupi za svjedoke pojavio se i poznati slikar Munir Vejzović koji se nije mogao sjetiti je li Sanaderu neke slike poklonio ili prodao i po kojoj cijeni.

Suđenje se nastavlja u srijedu, kada je svoj iskaz trebao ponoviti bivši HDZ-ov dužnosnik i predsjednik Sabora Vladimir Šeks koji se ispričao obvezama pa će svjedočiti 14. ožujka.

Uz Sanadera i HDZ, njegovu bivšu stranku, na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivši stranački rizničar i šef Carine Mladen Barišić, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca uz pomoć marketinške agencije Fimi media koja je postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj nakon optužbi da se preko nje, u Sanaderovo vrijeme, punio HDZ-ov crni fond, ali i džepovi stranačkih dužnosnika.

Komentiraj