Seizmolog: “Trest će još, od zagrebačkog potresa bilo ih je 2400”

Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu rekao je za portal HRT-a da jutrošnji potres nije dio iste serije kao onaj zagrebački od 22. ožujka jer je riječ o drugom epicentralnom području. Naglasio je da se radi o preliminarnim podacima te da su analize u tijeku.

“Jutros, 28. prosinca 2020. godine u 6 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice”, izvijestio je PMF.

Herak je rekao da će potresa na tom području sigurno biti još.

“Sigurno će ih biti, nakon svakog takvog potresa će sigurno još godinu dana trajati naknadna aktivnost. Kao što je bilo u Zagrebu, to su vrlo slični potresi”, rekao je Herak.

Herak je istaknuo i da je područje Pokupskog, mjesta koje se nalazi blizu Petrinje, pogodio veliki potres 1909. godine, i to puno jači od ovog, magnitude 6,0. Upravo je nakon tog potresa, ističe, slavni hrvatski geofizičar Andrija Mohorovičić ostvario svoje veliko otkriće. “Interesantno je vidjeti da se taj veliki potres dogodio tri godine nakon velikog potresa u Zagrebu”, istaknuo je također Herak.

Herak je rekao i da je nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka do danas zabilježeno oko 2400 potresa, no ističe da je broj onih koje su građani osjetili mnogo manji od toga.

Komentiraj