Seizmolog Fiket: “Potres kod Dubrovnika može biti izolirani slučaj, ali može biti i tek početak serije”

Seizmolog Tomislav Fiket u četvrtak je za HRT komentirao pojačanu seizmičku aktivnost u Hrvatskoj te potres koji je u srijedu u 23:07 pogodio dubrovačko područje.

Seizmolog Fiket rekao je da se ne može isključiti mogućnost da potres kod Dubrovnika nije bio pretpotres, kao što je to bio slučaj na petrinjskom području. “To može biti izolirani slučaj, ali može biti početak serije, ali to ne možemo znati”, kazao je.

Na temelju najsvježijih podataka od crnogorskog potresa, rasjedi na tom području mogu pohraniti veću količinu energije, rekao je Fiket te istaknuo da bi Dubrovnik i okolicu mogao pogoditi potres koji je 30-ak puta jači nego što je bio Petrinjski, magnitude i preko 7 po Richteru. “Ovo je relativno slabiji potres, ali ne znači da nije pretpotres, ta mogućnost je uvijek otvorena”, rekao je.

“Republika Hrvatska je cijela trusna, uz iznimke Istre i dijela Slavonije i potres se može dogoditi bilo gdje u našoj zemlji. Što se tiče jučerašnjeg potresa kod Dubrovnika, seizmolozi prate stanje”, kazao je Fiket i napomenuo da dubrovački potres ipak nije u direktnoj vezi s potresom na petrinjskom području.

Podsjetimo,  u srijedu u 23:07 se na dubrovačkom području osjetio prilično jak potres magnitude 4.1 po Richteru. Intenzitet u epicentru je V stupnjeva EMS ljestvice, a epicentar je bio kod mjesta Poljice Popovo, 20 km sjeverozapadno od Dubrovnika.

Komentiraj