Sanja Sarnavka: “Tužba protiv Veljače nepotrebna, izjava ravnatelja katastrofalna”

Sanja Sarnavka iz zaklade Solidarna i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava u srijedu je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirala tragičnu smrt dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, stanje u sustavu socijalne skrbi te kaznenu prijavu koja je podnesena protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić.

Sanja Sarnavka kaže da joj se tužba čini kao ‘još jedan kamenčić u tužnom mozaiku socijalne zaštite i cijelog sustava’. Ističe da je prijava potpuno nepotrebna i sasvim loša poruka. “U našoj javnosti bilo je toliko negativnih reakcija na voditeljicu inicijative i toliko govora mržnje koji je meni apsolutno neshvatljiv. Jelena Veljača se prvi dan ispričala. Ljudi su bili u šoku i na koga će prvo nasrnuti nego na one za koje misle da su dogovorni”, istaknula je.

Smatra da su upravo izjave ravnatelja Centra za socijalnu skrb izazvale nekontrolirane reakcije. “Nevjerojatno mi je da Komora niti jednom riječju se ne osvrće na izjavu smijenjenog ravnatelja koja je zbilja bila katastrofalna za zdrav razum i nitko je ne može opravdati. Kada netko tko je prvi u tom sustavu izjavi da se dijete dvije i pol godine možda samo ozlijedilo i imalo fatalne posljedice i ona izjava u kojoj je rekao da su se oni vjenčali pa je bio pravi trenutak da im se dodijeli dijete”, objasnila je.

Sanja Sarnavka ističe da se o problemima u sustavu socijalne skrbi ne raspravlja, osim u slučaju kad dođe do tragedije. Najveći je problem, smatra, što se o takvim stvarima kao što je rad centara i ovakvim situacijama ne razgovara osim u situacijama kad se dogodi neka strašna tragedija i kada su povišene emocije i kad se neki osjećaju ugroženima. “Jako malo suradnje postoji u javnosti. Ne sjećam se da je Komora ili bilo tko iz sustava socijalne zaštite postavljao pitanja javnosti, institucijama i ministarstvu”, ustvrdila je.

Procjena o obitelji, ističe, nije bila dobra. “Nešto ne štima. Kako je jedan osuđeni nasilnik mogao dobiti dijete samo zato što se vjenčao? Očito da procjena nije napravljena kako valja i mogu dati stručno mišljenje da nije bilo propusta, ali mislim da zdrav razum govori da je bilo problema”, navodi.

Ističe da je nemoguće da strukovne udruge u ovom slučaju ne mogu utvrditi nikakvu odgovornost. “Mogu me proglasiti nestručnom i zlonamjernom, ali radila sam 20 godina na problematici nasilja u obitelji i vidjela sam svašta. Sustav ima problema i o tome sada trebamo smireno razgovarati i vidjeti kako se to može riješiti”, poručila je.

Sanja Sarnavka ističe da je inicijativa ‘Spasi me’ reagirala spontano te da ih Komora nije htjela uključiti u cijelu priču i pomoći im da bolje razumiju problematiku.

Komentiraj