Sandra Švaljek: “U prošlosti su stope inflacije bile i puno više. Usporavanje možemo očekivati krajem godine”

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek gostovala je u utorak na N1 televiziji, gdje je komentirala stanje s inflacijom, kao i projekcije HNB-a za nadolazeći kvartal.

“Možda se naši mlađi gledatelji ne sjećaju, ali u prošlosti su stope inflacije bile i puno više. Svojedobno je bila i preko 30 posto. Mi u HNB-u nismo bili toliko iznenađeni”, rekla je i dodala da je potražnja i tijekom ljeta jaka te da će se visoke stope inflacije vjerojatno nastaviti.

“Usporavanje možemo očekivati krajem godine. Razina cijena već je sada jako visoka, no ušli smo u razdoblje zabrinjavajuće inflacije. Ona nije toliko visoka samo u Hrvatskoj, već i u članicama Eurozone. One zemlje koje su ovisne o uvozu energenata iz Rusije imaju stopu inflacije višu od 15 posto”, rekla je zamjenica guvernera HNB-a za N1.

Kako navodi, vrhunac inflacije očekuje tijekom ljetnih mjeseci. “Inflacija se prelila na sve cijene proizvoda i usluga zbog toga što je potražnja za turističkim uslugama vrlo snažna. To sigurno ne može pridonijeti ublažavanju rasta cijena”, istaknula je Sandra Švaljek.

Najavljuje se i dizanje kamatnih stopa središnjih banaka. “Znamo da se taj scenarij nije očekivao polovicom 2022. godine. Kako se inflacija ubrzava, tako će i Europska središnja banka morati posegnuti za normalizacijom monetarne politike”, zaključila je.

Komentiraj