SALVINI “Oslobađanje kapetanice politički motivirana odluka”

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini osudio je u srijedu sutkinju koja je pustila na slobodu njemačku kapetanicu humanitarnog broda optuženu za probijanje pomorske blokade te sugerirao da je oslobađajuća presuda politički motivirana.

U iznenađujućoj presudi, sutkinja Alessandra Vella oslobodila je Carolu Rackete iz kućnog pritvora u utorak, rekavši da je dovođenjem migranata u luku unatoč zabrani talijanske mornarice nastojala spasiti živote, što je nadjačalo sva ostala pitanja.

Čelnik krajnje desne stranke Lige uveo je niz mjera prošle godine s ciljem zatvaranja talijanskih luka nevladinim brodovima za spašavanje migranata i ocijenio je Vellinu odluku kao udarac vladavini prava.

“Moraš se smiješiti kako ne bi plakao jer takvim odlukama tjeraju pravog Talijana na plač”, napisao je Salvini na Facebooku.

Međunarodna udruga sudaca upozorila je kako Salvini potkopava neovisnost pravosuđa u slučaju koji je povećao diplomatske napetosti u Europi i prijeti Salvinijevim naporima da obuzda migrantski pritok iz Afrike.

“Još jednom, prezirni komentari o sudskoj odluci, bez ikakvog upućivanja na njezin tehnički ili pravni sadržaj, riskiraju poticanje klime mržnje”, navode u priopćenju.

Ne očekuje se da će se kapetanica humanitarnog broda Sea Watch 3, Carola Rackete odmah vratiti u Njemačku nakon oslobađanja iz kućnog pritvora u Italiji.

Njezin otac Ekkehart Rackete rekao je u srijedu u intervjuu za dpa da je želja njegove kćeri ostati u Italiji do sljedećeg sudskog saslušanja koje je zakazano za 9. srpnja.

U utorak je povučena odluka o kućnom pritvoru nakon što je utvrđeno da nema temelja za optužbe po kojima je odbila poslušati naredbe vojnog broda.

“Carola je danas potpuno slobodna osoba”, rekla je glasnogovornica organizacije Sea Watch Giorgia Linardi na konferenciji za medije Udruženja stranih novinara u Rimu.

Komentiraj