SAD nezadovoljne što Iran odbacuje dogovor oko nuklearnog ugovora i traži ukidanje sankcija

SAD su u nedjelju objavile da su razočarane što je Iran odbacio neslužbeni sastanak na kojemu bi se razgovaralo o obnovi nuklearnog ugovora koji je 2015. potpisao s velesilama, ali su rekle da su voljne nastaviti s diplomatskim naporima u vezi s tim pitanjem.

“Premda smo razočarani iranskim odgovorom, i dalje smo spremni ponovno se diplomatski angažirati” kako bi se sve strane vratile poštivanju nuklearnog sporazuma, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Rekla je da će Washington s partnerima u skupini 5+1 u koju ulaze četiri stalne članice UN-ova Vijeća sigurnosti – Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija – plus Njemačka, razgovarati o tome kako nastaviti dalje.

Nuklearni spor

Iran je ranije u nedjelju odbio sastanak sa SAD-om i s drugim velesilama koje su sudjelovale u nuklearnom sporazumu iz 2015. dok mu se ne ukinu sankcije.

“SAD se prvo mora vratiti nuklearnom ugovoru i ukinuti nezakonite sankcije Iranu … o tome se neće pregovarati”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Iran neće odgovarati na “znakove” i neće se dati zastrašiti kritikama koje dolaze iz SAD-a i troje europskih partnera u ugovoru – Njemačke, Francuske i Velike Britanije, rekao je.

Nuklearni spor se nedavno zaoštrio pošto je Iran pozvao Washington da ukine teške sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump i koje su dovele Iran u najgoru krizu u njegovoj povijesti.

Pošto je Trump 2018. istupio iz sporazuma, Iran je prekršio svoje glavne obveze iz ugovora koji treba spriječiti zemlju da proizvede atomsko oružje.

Komentiraj