SAD dopustio Iraku da uvozi iranski plin iduća tri mjeseca

Sjedinjene Države dopustile su Iraku da uvozi iranski plin za svoju energetsku mrežu iduća tri mjeseca, produljujući izuzeće od sankcija za Bagdad, kazala su u subotu dva vladina izvora.

Jedan od izvora, koji je tražio da bude neimenovan, rekao je kako je produljenje dogovoreno tijekom telefonskog razgovora između premijera Adel Abdela Mahdija i američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

Irak je prva država koju je SAD izuzeo od sankcija na uvoz iranskog energenta, nakon što je Washington u studenom ponovno nametnuo sankcije iranskoj naftnoj industriji, navodeći brige glede iranskog nuklearnog programa i, kako su rekli, iranskog uplitanja na Bliskom istoku.

Washington je otada nekoliko puta produljivao izuzeće od sankcija, no pozivao je Irak da razvije vlastitu energetsku infrastrukturu kako bi smanjio ovisnost o Iranu.

Irak je snažno vezan za iranski plin kojim napaja nekoliko punktova.

Washington želi smanjiti iranski utjecaj na Bliskom istoku, uključujući i u Iraku, gdje Iran ima veliki utjecaj na politiku i trgovinu.

Iako Irak posjeduje jednu od najvećih zaliha prirodnog plina, Bagdad sporo razvija infrastrukturu i uvelike se oslanja na Iran.

Komentiraj