Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo ukinulo imunitet Barišiću i Grgiću, zatražen je istražni zatvor

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo ukinulo je zastupnički imunitet HDZ-ovom Draženu Barišiću  i SDP-ovom Vinku Grgiću zbog USKOK-ove istrage oko malverzacija u JANAF-u, prilikom koje je uhićen predsjednik uprave Dragan Kovačević. Spomenuti zastupnički dvojac saborske klupe mogao bi zamijeniti posteljama u pritvoru jer je Povjerenstvo dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora.

SDP-ovog gradonačelnika Vinka Grgića, kao šestoosumnjičenog, USKOK sumnjiči da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita poduzeti sve radnje da tvrtka pobijedi na natječaju za solarnu elektranu, projektu vrijednom 4,1 milijun kuna.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, se pak sumnjiči za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura sve da pobijedi na natječaju. Dogovor je realiziran na način da je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om.

Uskok je ranije u četvrtak potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utecajem, davanje mita i nezakonito pogodovanje. Grgić i Barišić, pak, ranije  danas su u medijskim istupima tvrdili da nemaju nikakve veze s korupcijom.

Predsjednik Uprave Janafa Kovačević i službeno uhićen, DORH objavio detalje

 

Komentiraj