Predsjednik Uprave Janafa Kovačević i službeno uhićen, DORH objavio detalje

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

 

Nacional je iz nesužbenih, ali dobro upućenih izvora doznao da su, osim sumnje na pogodovanje nekolicini tvrtki za dobivanje posla u Janafu, i ključni poslovi Janafa također predmet istrage USKOK-a. Među njima su i ugovori o zakupu transportnih kapaciteta Janafa koje je tvrtka sklopila sa mađarskim MOL-om kao najvećim pojedinačnim zakupcem kapaciteta, iskorištavanje skladišnih kapaciteta za ‘contango’ poslovanje (uobičajena odluka naftne kompanije da u razdoblju niskih cijena nafte na svjetskom tržištu puni svoja skladišta i čuva sirovinu do trenutka kada cijena poraste kako bi se prodajom po većim cijenama ostvario profit, op. N.), ali i Memorandum o razumijevanju koji su u kolovozu 2018. godine potpisali Ina i Janaf uz blagoslov tadašnjeg (a i sadašnjeg) ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, kojim su se stvorili tehnički uvjeti koji su MOL-u omogućili transport domaće nafte na preradu u Mađarsku. Prema istom izvoru pripadnici USKOK-a izuzimaju dokumentaciju povezanu s tim poslovanjem iz sjedišta Janafa, ali i iz privatnog stana Dragana Kovačevića.

Kovačević službeno uhićen, na teret mu se stavlja trgovanje utjecajem

Šef Janafa Dragan Kovačević i službeno je uhićen. Na teret mu se stavlja trgovanje utjecajem. “Počeo je jedan po svemu sudeći opsežan postupak. Ja sudjelujem u fazi gdje se provode izvidi. Kovačević je formalno uhićen i na teret mu se stavlja trgovanje utjecajem. Državni odvjetnik donosi odluku o onome što nije od interesa za istragu, moja slika je zasad prilično skučena. Meni nitko nije priopćio da je desetak osoba uključeno. Gospodin Kovačević je prisutan, on mora biti prisutan. Nije ni pozvan da se izjasni o krivnji, ovo su izvidi, ne ta faza”, rekao je njegov odvjetnik oko 13:30 sati ispred zgrade Janafa.

PHOTO: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Od rano jutros traje policijska akcija u kojoj je uhićeno desetak osoba. Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je “rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba”. Dodala je da se radi o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije. U tijeku su policijski pretresi. Glasnogovornica MUP-a Mandić kazala je da će se tijekom dana provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.

‘Bilo je tek pitanje dana’

Neslužbeni izvor iz naftaških krugova koji je dobro upućen u poslovanje Janafa Nacionalu je potvrdio da je bilo tek pitanje dana kada će Kovačevićevo „poigravanje s mutnim poslovima“, kako ga je nazvao, doživjeti krah.

„Predsjednik Uprave Janafa bio je sklon rizičnim poslovima. Iskoristio je povećane skladišne kapacitete koje je Janaf izgradio u mandatu bivšeg predsjednika Uprave Ante Markova, no ti poslovi nisu bili klasični ‘contango’ poslovi već poslovi na rubu zakona ili čak preko njega.

Još prije nekoliko godina USKOK je provjeravao poslovanje Janafa zbog sumnje na nepravilnosti u poslovanju, no tada im se ništa nije moglo dokazati. Sada je očito da je takvom ponašanju Uprave Janafa došao kraj“, objasnio je isti izvor koji smatra da je ovo razlog koji će Vlada iskoristiti kako bi se riješila HNS-ovih kadrova na ključnim mjestima u državnim energetskim kompanijama.

PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Oglasio se DORH

U međuvremenu, oglasilo se Državno odvjetništvo s detaljima uhićenja.

“U tijeku su uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

S obzirom na objave identiteta pojedinih osoba u sredstvima javnog priopćavanja, za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad predsjednikom uprave jednog trgovačkog društva, dok je u odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave putem DORH-a zatraženo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele daljnje zakonom predviđene radnje”, naveli su.

Štern bez komentara

Naftni konzultant i nekadašnji glavni direktor Ine Davor Štern odbio je komentirati Kovačevićevo uhićenje, pravdajući se činjenicom da mu nisu poznati detalji akcije niti za što se aktualni predsjednik Uprave sumnjiči, no podsjetio je da je Janaf pod Kovačevićevim vodstvom posljednjih nekoliko godina poslovao dobro.

„Transportni kapaciteti Janafa su već nekoliko godina dobro iskorišteni, a skladišni kapaciteti još bolje. Kovačević je dobro iskoristio kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu i punjenjem skladišta i kasnijom prodajom ostvarivao je značajan profit“, konstatirao je Štern.

U Sabor stigao zahtjev za skidanjem imuniteta dvoje zastupnika

Kako javlja N1 televizija, u Sabor je stigao zahtjev za skidanjem imuniteta dvoje zastupnika, jednog HDZ-ovca i jednog SDP-ovca. Riječ je o Draženu Barišiću, gradonačelniku Velike Gorice i Vinku Grgiću, gradonačelniku Nove Gradiške. Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva održat će se danas u 17 sati.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo će zasjedati poslijepodne

U Sabor stigao i treći zahtjev za skidanjem imuniteta

Kako javlja N1, u Sabor je stigao i treći zahtjev za skidanjem imuniteta. Riječ je o gradonačelniku Požege i zastupniku HDZ-a. Kako navode, nije međutim riječ o istom slučaju kao kod Barišića i Grgića, već o nastavku kaznenog postupka iz 2018.

Barišić demantirao da je uhićen

Iako su mediji objavili da je među uhićenicima gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, on je to demantirao. “Nisam priveden, ja sam u autu, vozim se prema Zagrebu”, rekao je Barišić za Index. Barišić je dao izjavu za HRT.

“Nemam nikakva saznanja, dakle, apsolutno me nitko ništa nije kontaktirao, radim svoj posao. Tijekom dana ću možda saznati nešto više pa ću vam onda biti spreman dati širu izjavu”, rekao je Barišić.

Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju. “Budući je u nekim medijima objavljena informacija o uhićenju gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, ovim putem službeno demantiramo navedenu informaciju”, navode uz gradonačelnikova ureda.

Dražen Barišić: “Poznajem ljude iz Elektrocentra Petek, Velika Gorica posluje s njima”

No, iz izvora bliskih bliskih istrazi potvrđeno je da je Barišić pod sumnjom, ali nije formalmo uhićen, između ostalog jer kao saborski zastupnik ima imunitet.

Rano jutros djelatnici USKOK-a ušli su u prostorije VG Vodoopskrbe i gradske uprave te zapečatili urede i provode izvide, potvrđeno je za portal VGdanas nekoliko izvora. Prema prvim informacijama predmet izvida je projekt Aglomeracija Velike Gorice te se oduzimaju dokumenti vezani uz ovaj projekt.

Akciju je novinarima u Saboru komentirao i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. “Ne osjećam da sam se ogriješio o zakon jer ne znam o čemu se priča. Saznao sam sve preko medija. Spominju se određene radnje u aferi Janaf. Malo sam zbunjen, ne znam o čemu se radi”, rekao je Grgić.

Vinko Grgić: “Zbunjen sam, ne znam o čemu se radi, doznao sam iz medija”

S Kovačevićem, dodaje, nema nikakve odnose. “Znam ga, bili smo prije tri, četiri godine na kavi ili u zajedničkom društvu”, rekao je. Grgić kaže da ga nitko nije kontaktirao. Malo je iznenađen, ali stavlja se na raspolaganju sustavu i jamči da nema nikakve veze s ovim slučajem.

Nacional je nedavno doznao da je Dragan Kovačević odbio dati mandat predsjednika Uprave JANAF-a na raspolaganje unatoč naputku Vlade i pismu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića u kojem se to izričito traži od svih predsjednika Uprava i Nadzornih odbora u njegovom resoru.

Spinovi uoči odluke o sudbini Uprave JANAF-a

Uskoro opširnije…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.