SABOR: Razmatranje prijedloga izmjene Zakona o prostornom uređenju

Patrik Macek/PIXSELL

O najavljenoj mirovinskoj reformi u petak, mimo dnevnog reda, u Hrvatskom saboru žele govoriti tri zastupnička kluba, BUZ-a, HSU-a i HDZ-a, pa su, da bi dobili mogućnost, zatražili stanku na početku saborske sjednice.

Želimo pojasniti neke stvari iz mirovinske reforme, dolazi nam puno pitanja, puno je nejasnoća, rekao je Milivoj Špika, zastupnik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ), člana vladajuće Domoljubne koalicije. Špika se u četvrtak požalio da nije bio pozvan na zajednički klub Domoljubne koalicije i Mosta na kojemu je premijer Tihomir Orešković zastupnicima predstavio paket reformi koji uključuje i mirovinsku reformu.

“Pojasniti neke stvari” uz spomenutu reformu želi i Silvano Hrelja iz oporbene Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), ali i Ivan Šuker iz HDZ-a.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) najavio je da želi govoriti o teškom stanju u neprofitnim i medijima nacionalnih manjina, Maro Kristić (Most) o nezakonitostima vezanim za projekt Golf na Srđu, a Dragica Zgrebec (SDP) o problemima oko organizacije Europskih sveučilišnih igara.

Ružica Vukovac (Most) željela je ponovno upozoriti na probleme u mljekarskom sektoru, no predsjednik Sabora Željko Reiner uputio ju je da to nije moguće s obzirom da je predstavnik njena kluba već najavio da želi govoriti na drugu temu. (Hina)

U nastavku zasjedanja, Hrvatski sabor će razmotriti Vladin prijedlog izmjene Zakona o prostornom uređenju. On bi trebao urediti suradnju Hrvatske s drugim državama u planiranju morskog područja u Podregiji Jadransko more te uskladiti taj zakon s europskim zakonodavstvom, piše Dnevnik.hr.

Za cilj ima uređenje okvira za prostorno planiranje morskog područja s obzirom na sve intenzivniju potražnju za morskim prostorom. To se odnosi za pogone za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, istraživanje nafte i plina, vađenje sirovina, turizam, pomorske i ribarske aktivnosti, uz potrebu očuvanja ekosustava i biološke raznolikosti, te podvodne kulturne baštine.

Nakon donošenja zakonskih izmjena trebalo bi biti omogućeno prostorno planiranje u gospodarskom pojasu i epikontinentalnom pojasu Hrvatske.

Komentiraj