SABOR: Koronavirus najčešća tema slobodnih govora

Današnja sjednica Sabora započela je slobodnim govorima zstupnika u ime klubova.

Miro Bulj (MOST) govorio je o koronavirusu u Domu za starije i nemoćne u Splitu. Kazao je među ostalim da su županije najveći kočničari razvoja RH te da je sada pravo vrijeme da se ukinu.

Hrvoje Zekanović (Klub suverenista i nezavisnih zastupnika Glasnovića i Hasanbegovića) kazao je da je Europska unija pokazala da ne funkcionira u doba epidemije koronavirusa. Govorio je i o tome da ima država koje se bolje nose s epidemijom te da Nacionalni stožer za civilnu zaštitu daju svaki tjedan izvještaj Hrvatskom saboru.

U ime nezavisne liste mladih Marin Škibola rekao je da su građani u vrijeme epidemije koronavirusa pristali na određena ograničenja osnovnih ljudskih prava. Smatra da je to velika žrtva i da bi tu spoznaju trebali imati i policijski djelatnici, ali da su oni proteklih dana koristili prekomjernu silu i represiju.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) u svom govoru osvrnula se na obnovu Zagreba nakon dva potresa – 1880. i ove godine 22. ožujka. Istaknula je da se nakon potresa prije 140 godina Zagreb brzo oporavio. Kazala je i da je potres u Zagrebu 2020. “pokazao sve razmjere štete koju već dugo čini gospodin gradonačelnik Milan Bandić”.

Ivan Lovrinović (Klub zastupnika Živog zida i Promijenimo Hrvatsku) izjavio je da Europska unija već po drugi put nije prošla test solidarnosti. Prvi put je to bilo za vrijeme financijske krize 2008. godine, a drugi put je to sada za vrijeme pandemije koronavirusa.

Vlaho Orepić (Klub zastupnika HSU-a, Snage, nezavisnih zastupnika i Nove politike) kazao je da se sve češće događa vaninstitucionalno vođenje države. Istaknuo je da se “državna tijela trebaju dovesti u okvire zakonitosti njihova djelovanja”.

Mirando Mrsić (Klub zastupnika HSS-a i Demokrata) rekao je da država nije sigurna kako će kontrolirati isplatu potpora poslodavcima za subvenciju dijela plaće.

Nakon slobodnih govora u Hrvatskom saboru ministar zdravstva Vili Beroš obrazlaže zakon kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest COVID-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti.

Komentiraj