Rođenje bebe gorile nagovještava bolju budućnost ove ugrožene vrste u divljini

Unsplash/Jeffrey Hamilton

Beba gorile rođena je u prirodnom okruženju u Gabonu od dvoje roditelja dovedenih iz francuskog i britanskog zoološkog vrta, objavio je francuski Zoopark Beauval.

“Ovo su izvanredne vijesti, svjetski vrlo važne za očuvanje ove kritično ugrožene vrste”, rekla je Delphine Delord, pomoćnica direktora Zooparka iz Saint-Aignana u Francuskoj, a prenosi France Presse.

Bebina majka Mayombé rođena je u zoološkom parku Beauval, a otac Djongo u zoološkom vrtu Port Lympne (Velika Britanija). Prema predstavnicima Zaklade Aspinall, nevladine udruge koja prati gorile ponovno uvedene u nacionalni park Platé Batéké u Gabonu, beba gorile rođena je u noći s 13. na 14. lipnja i čini se da je dobrog zdravlja.

“Priroda je brutalna. Sve se može dogoditi. Ova je beba krhka, ali trenutno Mayombé (13 godina) drži svoju novorođenu bebu u savršenom položaju i dobro je hrani”, rekla je Debord.

“Djongo (15 godina) im prilazi vrlo polako. Čak smo ga vidjeli na snimkama kamera, koje se aktiviraju kad životinje prođu, kako dodirne bebu. Majka mu to dopušta. Muške gorile imaju ulogu u razvoju njihovog potomstva”, navodi Debord koja najavljuje dovođenje još jedne ženke rođene u Engleskoj.

Ovo rođenje sugerira “moguću bolju budućnost ove vrste”, komentirao je Rodolphe Delord, predsjednik Zooparka i udruge Beauval Nature, koji je pratio prebacivanje Mayombé u Gabon 2019. godine.

Prema Beauval Natureu, “u divljini ostaje samo 150.000 do 250.000 zapadnih nizinskih gorila”. Smatra se da oko “800 jedinki” živi u zoološkim vrtovima.

Komentiraj