Rijeka slavi antifašizam tjednim programom "Slobodna Rijeka"

Goran Kovačić/Pixsell

Grad Rijeka, Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašista Primorsko – goranske županije, Povijesno društvo Rijeka te Zaklada Friedrich Ebert, ove godine zajednički organiziraju proslavu 3. svibnja, Dana oslobođenja Rijeke od fašizma.
Program „Slobodna Rijeka“ kojim Rijeka slavi antifašizam traje tjedan dana , a počinje u ponedjeljak  29. travnja u 12.30 sati u Gradskoj vijećnici predavanjem Tvrtka Jakovine na temu „Pobjeda ‘grada koji teče’ Rijeka 1945 – 2019.“ . Istoga dana u u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gostuje Reflektor teatar iz Beograda s predstavom „Smrt fašizmu! O ribarima i slobodi“ čiji autori  istražujući priču o životu Ive Lole  Ribara i cijele generacije mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma govore o sebi i svojoj generaciji, današnjim herojima i  idealima u koje vjeruju i o tome kako danas razumiju borbu protiv fašizma. Po završetku u  atriju je organizirana panel rasprava o predstavi.
U četvrtak 2. svibnja u 19 sati u Antikvarijatu Ex Libris bit će predstavljena knjiga Umberta Eca „Vječni fašizam“ , a u petak 3. svibnja u podne u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja održat će se svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma. Istoga dana poslijepodne, u 16 sati u RiHub-u, je tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu „Antifašizam nekad i sad“. U istom prostoru u 18 sati otvara se izložba anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke Giovannija Morbina, a u 19.30 sati na mostu na Kontu nastupaju lokalni i regionalni zborovi s  partizanskim i antifašističkim repertoarom, a organizirano je i aktivističko kuhanje za zajednicu.
Program završava u ponedjeljak 6. svibnja u 12 sati u Gradskoj vijećnici prezentacijom rezultata istraživanja Mladih u Hrvatskoj Zaklade Fridrich Ebert i panel raspravom na temu – ‘’Mladi u Hrvatskoj: stavovi, vrijednosti, potencijali’’.

Komentiraj