Riječki simfonijski orkestar počinje ljetnu sezonu izvedbom “Eroice”

Simfonijskim koncertom „Eroica“ u srijedu, 10. lipnja, u čast medicinskog osoblja, heroja u borbi protiv Covida -19, počinje ljetna sezona Riječkog simfonijskog orkestra s ukupno četiri simfonijska koncerta, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak.

To će biti prvi nastup pod ovim novim imenom orkestra i prvi s novim generalnim pokroviteljem – Inom, rečeno je.

Na programu koncerta su Treća simfonija Luke Sorkočevića i Treća simfonija, „Eroica“ Ludwiga van Beethovena.

Intendant Marin Blažević je na konferenciji za novinare rekao da je prije pet godina gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar predložio rebrendiranje orkestra Opere HNK, jedinog orkestra simfonijskog sastava duž naše jadranske obale. Međunarodne diskografske kuće, za koje je riječka Opera snimala, sugerirale su nam da skratimo predugačak naziv orkestra i učinimo ga atraktivnijim. Nakon višegodišnjeg razmišljanja odlučili smo se za naziv Riječki simfonijski orkestar”, rekao je Blažević.

U nastavku ljetne sezone su “Carski koncert”,  posvećen 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena 19. lipnja, koncerti „Iz Novoga svijeta“ 2. i 3. srpnja te koncert „Adams, Šostakovič“ 31. srpnja.

U rujnu slijedi jedan od najznačajnijih simfonijskih projekata, izvedba Mahlerove Druge simfonije u suradnji sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a i ukupno dvjestotinjak izvođačica i izvođača, prvo u Rijeci, a odmah potom i u Zagrebu, u „Lisinskom“, najavio je intendant.

Riječki simfonijski orkestar pratit će svjetske operne dive Karitu Mattilu i Elinu Garanču na njihovim riječkim koncertima.

Koncertni majstor Romeo Drucker istaknuo je da su članovi orkestra radili i u vrijeme dok je kazalište bilo zatvoreno za publiku, te da su, nakon nekoliko komornih koncerata u malim sastavima, sretni što će ponovno nastupati u punom sastavu i izvoditi djela glazbenih velikana.

“Važno je da Rijeka, jedina izvan Zagreba, ima stalni korpus simfonijskog orkestra što je civilizacijski doseg i suštinski utječe  na kulturni profil grada. A jednako je važno i što je INA generalni pokrovitelj Riječkog simfonijskog orkestra čime se nastavlja duga i jaka tradicija, jer riječ je o korporaciji koja je nemalo utjecala na naš grad i stoga pozdravljamo njihovu odluku da ostanu uz riječko Kazalište“, rekao je ovom prigodom Ivan Šarar.

Komentiraj