HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

‘RH radi u skladu s EU politikom na preseljenju migranata’

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je u petak novinarima prihvat migranata u Hrvatsku.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović dostavila je glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na nadležno postupanje sve informacije koje je prikupila o smrti Madine Hussiny, djevojčice koja je poginula pod naletom vlaka na granici između Hrvatske i Srbije. Božinović je kazao kako ‘ne bi ulazio u javne polemike’.

Naglasio je kako hrvatska policija provodi Ustav, zakone i europsku politiku u području ganica. “RH radi u skladu s EU politikom na preseljenju migranata iz Grčke i Italije, došla je 81 osoba, a iz Turske, riječ je o izbjeglicama iz Sirije, 76 osoba. To je posao koji se radi sukladno zakonima i EU preporukama, i to na održiv način. Iako se nekima čini, to nije lak posao jer za te ljude treba naći smještaj, posao i smjestiti djecu u vrtić”, rekao je ministar, kako prenosi N1.

Dodao je da Hrvatska na svojim granicama nije podizala žice i ograde. “258 milijuna ljudi je trenutačno u pokretu. Vodimo politiku solidarnosti s čalnicama EU-a koje su najviše opterećenje, Grčkom i Italijom”, rekao je Božinović i prokomentirao dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku sljedećeg tjedna.

“Od kada je predsjednica pozvala Vučića, institucije rade svoj posao”, rekao je Božinović, a upitan o sigurnosnom aspektu Vučićeva posjeta, rekao je kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna.

Komentiraj