Restart predstavio program ‘Zdravstvo – jučer, danas, sutra’

Restart koalicija u srijedu je predstavila dio programa pod nazivom “Zdravstvo – jučer, danas, sutra”.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je da dugovi u zdravstvu nikada nisu bili veći i da nam prijeti kolaps zdravstvenog sustava. Spomenuo je i neadekvatne uvjete rada i niske plaće zbog kojih medicinsko osoblje napušta Hrvatsku te naglasio da trebamo cjelokupan restart zdravstva.

“Krajnji je čas da se zaustavi propast zdravstvenog sustava i učini nešto po tom pitanju za naše građane. Zato je Hrvatskoj potreban restart zdravstvenog sustava. I zato danas SDP nudi svoja rješenja za spas zdravstva. naša koalicija u fokus stavlja javno i solidarno zdravstvo s pacijentom, u središtu. To je naš fokus – pacijent, građanin naše zemlje. Taj se fokus zasniva na trostrukoj solidarnosti – solidarnosti zdravih s bolesnima, bogatih sa siromašnima i mladih sa starima”, rekao je Bernardić.

Najavio je da će uvesti cenralno i koordinirano planiranje potreba i javne nabave i napraviti uštede i smanjiti dugove. “Smanjit ćemo liste čekanja na najmanje. Povećat ćemo kapacitet i intenzivirati djelatnost dnevnih bolnica, a svim građanima ćemo osigurati jednako liječenje bez obzira o kuda dolazili. Revitalizirat ćemo program 72 sata koji pacijentima s malignima bolestima osigurava početak liječenja u roku od tri dana nakon dijagnoze”, poručio je, prenosi HRT.

“Kroz nacionalne centre izvrsnosti činimo dostupnima najbolju zdravstvenu skrb te vrhunske zdravstvene stručnjake činimo dostupnima svim građanima u svim dijelovima Hrvatske za specifična zdravstvena stanja. Jačat ćemo programe prevencije ali i palijativne skrbi. Provest ćemo potpunu digitalizaciju zdravstvenog sustava. razvijat ćemo telemedicinu, suvremene dijagnostičko- terapijske metode i osiguravati dostupnost inovativnih lijekova svim građanima”, nastavio je predsjednik SDP-a.

Na kraju je rekao i da će osigurati bolji status liječnika i sestara, ali i drugog osoblja. “Mišljenja i iskustva udruga pacijenata bit će uvažavana i korištena u svrhu podizanja kvalitete usluga. To je ono što je najvažnije. Jer u središtu svake naše politike je čovjek – njegovi problemi, njegova budućnost i njegovo zdravlje. Stoga zdravstvo u Hrvatskoj ne smije biti privilegija onih koji si to zdravstvo mogu priuštiti. Zdravstvo u Hrvatskoj treba biti pravo svih građana naše zemlje”, zaključio je Bernardić.

Komentiraj