Republikanska senatorica želi da demokrati svjedoče o Trumpovu dosjeu

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američka senatorica Susan Collins, republikanska članica Obavještajnog odbora rekla je da bi demokrati trebali ponovno svjedočiti o izvješćima po kojima su se novcem njihove stranke i onim iz predsjedničke kampanje Hillary Clinton financirali dosje u kojemu se iznose optužbe o vezama predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom.

The Washington Post je prošli tjedan izvijestio da je Marc Elias, odvjetnik demokratske predsjedničke kandidatkinje Clinton upotrijebio novce namijenjene kampanji da bi unajmio Fusion GPS, tvrtku koja stoji iza dosjea. Odbori obaju domova Kongresa istražuju porijeklo i sadržaj dokumenta.

Šef kampanje Hillary Clinton, John Podesta i američka zastupnica Debbie Wasserman Schultz koja je tada bila na čelu Demokratskog nacionalnog odbora, kao i Elias “apsolutno moraju biti pozvani na svjedočenje”, rekla je Collins u CBS-ovoj emisiji “Face the Nation”.

“Teško je zamisliti da šef kampanje i šef Demokratskog nacionalnog odbora ne znaju za ovako velike i značajne troškove. A možda se tu događa još nešto. No sigurno je da dvoje svjedoka mora biti podvrgnuto dodatnom ispitivanju. A i odvjetnik… on i više od drugih”, rekla je Collins.

Predsjednik Trump je u nizu tweetova u nedjelju o istrazi o navodnom upletanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. odbacio ideje o “dosluhu” i pozvao da se istraži moguća povezanost Hillary Clinton s Moskvom u proizvođenju “lažnog dosjea” za koji je ustvrdio da je plaćen 12 milijuna dolara.

Mediji su ranije izvijestili kako su pristaše republikanca Jeba Busha, Trumpova suparnika u predizborima, početno platili za istraživanje ove tvrtke. Perkins Coie, odvjetnička tvrtka Eliasa, potvrdila je u četvrtak kako je unajmila Fusion GPS u travnju 2016.

The Washington Free Beacon, konzervativna online publikacija koju podržava milijarder i republikanski megadonator Paul Singer, rekla je u petak da je izvorni financijaš projekta Fusion GPS da se prikupi oporbena istraživanja o mnogim republikanskim predsjedničkim kandidatima, među kojima i o Trumpu.

Poznat kao Steeele dosje jer ga je sastavio bivši agent MI6 Christopher Steele, dokument je identificirao ruske poslovne ljude i druge za koje su američke obavještajne službe zaključile da su ruski obavještajci ili da rade u ime ruske vlade.

Zastupnik Trey Gowdy, republikanac koji vodi Nadzorni odbor Zastupničkog doma, rekao je na “Fox News Sunday” kako je zainteresiraniji za to je su li Savezni ured za istrage (FBI) ili ministarstvo pravosuđa upotrijebili dosje u provođenju vlastitih istraga.

“Ne očekujem da (Demokratski nacionalni odbor) bude objektivan”, rekao je Gowdy. “Skoro po definiciji oporbeno istraživanje nije objektivno”.

“Sljedeće što će Obavještajni odbor nastojati utvrditi je je li se ili nije američka vlada oslanjala na njega”.

Komentiraj