Republikanci napali Bidena zbog smrtonosnog napada u Kabulu

Vođa republikanaca u zastupničkom domu Kongresa Kevin McCarthy oštro je u petak kritizirao predsjednika Joea Bidena zbog pogibije 13 američkih vojnika u eksploziji u zračnoj luci u Kabulu, ali se nije pridružio pozivima drugih republikanaca da demokratski predsjednik podnese ostavku ili se suoči s opozivom.

McCarthy je umjesto toga zatražio od demokratske predsjednice doma Nancy Pelosi da sazove sjednicu i prekine kolovošku stanku, kako bi se raspravljalo o zakonima kojim bi se, kako kaže, spriječilo potpuno povlačenje SAD-a iz Afganistana dok se ne evakuiraju svi Amerikanci.

“Ovo nije vodstvo koje je predsjednik obećao. To je slika slabosti i nesposobnosti”, rekao je McCarthy na konferenciji za novinare.

“Da bi bili glavni zapovjednik trebate imati vjeru, samouvjerenost i povjerenje američke javnosti. Predsjednik Biden je svo troje jučer izgubio”, dodao je.

U napadu Islamske države kod kabulske zračne luke u četvrtak su poginule najmanje 92 osobe, uključujući 13 Amerikanaca.

“Doći će dan za preispitivanje”, rekao je McCarthy, dodavši da bi sada fokus trebao biti na evakuaciji.

“Čim sve izvučemo van, trebali bi odmah idućega dana postavljati pitanja i tražiti odgovore kako bi nadležni odgovarali za svoje nedjelovanje”, istaknuo je republikanac.

Krvavo i kaotično povlačenje posljednje je pitanje koje su republikanci iskoristili protiv Bidena, dok se pripremaju za izbore na pola mandata 2022., na kojima su favoriti za preuzimanje kontrole nad Zastupničkim domom.

Republikanci također krive Bidena za porast broja migranata na američko-meksičkoj granici, rast stope kriminala i inflaciju.

Komentiraj