RAVNATELJICA POLIKLINIKE ZA ZAŠTITU DJECE ‘Kad se nešto dogodi, pitam se, gdje smo bili prije?!’

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flander za RTL je komentirala slučajeve ubojstava maloljetnica. Buljan Flander odgovornost vidi u državi koja nije osigurala sigurno okruženje.

”Ne smatram da je odgovoran samo jedan sustav. Uvijek smo odgovorni svi koji smo mogli pomoći tom djetetu. A to znači i sustav zdravstava i sustav školstva i sustav socijale i pravosudni sustav. Jedni bez drugih ne možemo. Nažalost, kad se ovako nešto dogodi mi uvijek počnemo pričati o tome tko je odgovoran i onda svi peremo ruke i upiremo prstom u onog drugog. Ja bih puno radije da nam ovo budu povodi da se od okrivljavanja okrenemo prema suradnji. Danas ne možemo štiti dijete samo s jednog aspekta i samo iz svoje struke”, smatra Buljan Flander, dodajući da je Centar za socijalnu skrb taj koji može ući u obitelj i promotriti situaciju.

Pojasnila je kako, na osnovi istraživanja, problematična djeca dolaze iz obitelji s nesređenim odnosima te da, djeca koja su nasilna u adolescenciji, najčešće dolaze iz obitelji u kojima su i sama zlostavljana.

”Ja se uvijek pitam kad se ovako nešto dogodi, gdje smo bili prije? Nije ni jedno dijete postalo odjednom nasilno. Stalno se čudimo zašto je netko nasilan sa 15 ili 16 godina, a gdje smo bili kad je to dijete imalo pet ili šest? Kad smo počeli, prije 20 godina govoriti o tome, bilo je među stručnjacima puno entuzijazma, čini mi se da je to splasnulo”, kazala je Buljan Flander, dodavši da je država odgovorna kad je riječ o demografskim mjerama te kako demografska mjera nije dati jednokratnu pomoć nekome tko je rodio dijete.

”Demografska mjera je osigurati da djeca odrastaju u sigurnom okruženju. Godinama govorim kako štedimo na djeci i da to ne osiguravamo počevši od malog broja stručnjaka koji rade s obiteljima. Stručnjaci koji prijavljuju nemaju zaštitu. Pa oni koji bi možda prijavili razmišljaju pa ‘ne želim sebe izložiti neugodnostima’, te se onda i oni povlače”, zaključila je Buljan Flander.

Komentiraj