Rast zaposlenih u građevini i informatici: “Ugostiteljski radnici bili su na crnim i crvenim listama banaka, pobjegli su u druge sektore”

Već šest mjeseci uzastopno u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje raste broj osiguranika i približava se rekordnoj razini iz davne 2008. Potkraj srpnja bilo je 1.606.533 zaposlenih, što je oko 52.200 radnika više nego lani ili povećanje za oko 3 posto. Usporedimo li taj podatak s onima iz 2019., godine prije pandemije – danas je zaposlenih 6128 više, donosi u ponedjeljak HRT.

Turistička je sezona na vrhuncu, no broj zaposlenih u turizmu danas je ipak manji nego 2019., prije pandemije. Radnici su pobjegli u sigurnije sektore.

“Svi koji su radili u ugostiteljstvu automatski su bili na crnim i crvenim listama banaka, tako da su ljudi jednostavno počeli tražiti posao u drugim sektorima. Neke kolege su počele zatvarati jedan dan u tjednu, kako bi s radnom snagom koju imaju uspjeli odraditi kvalitetno makar šest dana u tjednu”, kaže Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Uvoz radne snage

No, zato najveći rast zaposlenosti bilježe građevinarstvo i IT sektor. To je grana gospodarstva orijentirana na izvoz.

“Oporavak se zaista nazire. Pitanje je hoćemo li doista gurati one stvari koje su vrijedne, a to je proizvodnja, izvoz, više dodane vrijednosti i kako ćemo se odnositi prema zapošljavanju naših ljudi. Vidimo da je ovaj rast zaposlenih velikom mjerom postignut uvozom radne snage i tu moramo imati jasan strateški cilj i poziciju u koje sektore ćemo uvoziti radnu snagu”, poručuje Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

Mnoga radna mjesta lani su se pojavom pandemije našla u opasnosti. Val otpuštanja ipak se nije dogodio.

“To je dokaz prije svega vrlo snažnih mjera koje je Vlada poduzela mjerom očuvanja radnih mjesta, na to uvijek valja podsjetiti jer je to bio jedan vrlo snažna podrška našem gospodarstvu, dakle tu je sačuvano preko 700 tisuća radnih mjesta za koje su potpore i tražene”, rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Trenutni broj zaposlenih, u odnosu na rekordnu 2008., manji je za 33 tisuće.

Komentiraj