Raspušten grčki parlament. Drugi krug izbora sazvan za 25. lipnja

Grčki parlament raspušten je u ponedjeljak, manje od 24 sata nakon sazivanja, čime je otvoren put za nove izbore 25. lipnja. Prema ukazu koji su potpisali grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou, privremeni premijer Ioannis Sarmas i ministri vlade, sljedeći saziv parlamenta sastat će se 3. srpnja.

Niti jedna stranka nije postigla ukupnu većinu na nacionalnim izborima 21. svibnja, koji su održani prema jednostavnom proporcionalnom predstavničkom sustavu; nije bilo pokušaja koaliranja.

Konzervativna stranka Nova demokracija ostvarila je uvjerljivu pobjedu, dobivši 40,79 posto glasova, ali to nije bilo dovoljno za formiranje jednostranačke vlade.
Na sljedećim izborima natjecat će se prema drugačijem sustavu koji pobjedničkoj stranci daje do 50 dodatnih mjesta u parlamentu što konzervativnoj Novoj demokraciji daje prednost u formiranju većinske vlade.

Međutim, broj stranaka koje će ući u parlament bit će ključan za određivanje konačne većine. Što više stranaka prijeđe prag od 3 posto potreban za osvajanje mjesta u parlamentu, veći je udio glasova potreban za izravnu većinu.

21. svibnja dvije su stranke jedva prešle granicu s potporom od 2,9 posto; ako prijeđu tu osnovnu crtu 25. lipnja, to bi moglo podići prag za stranku da postigne ukupnu većinu na oko 39 posto.

Konzervativci apeliraju na birače da ne uzimaju rezultat zdravo za gotovo i da se vrate na izbore, dok su ih oporbeni čelnici pozvali da oduzmu vodstvo Nove demokracije i izbjegnu izglede dominantne većinske vlade bez značajnije oporbe.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner