EPA/PAVEL GOLOVKIN

Putin za sukob u Kerčkim vratima okrivio Porošenka

Ruski predsjednik Vladimit Putin u srijedu se prvi puta oglasio, nakon što je Rusija u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska broda, te koristila oružje kako bi ih zaustavila u pokušaju da prođu kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Putin je optužio ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, navodeći kako pokušava podići svoj reting uoči predsjedničkih izbora u ožujku sljedeće godine. “Morao je napraviti nešto kako bi situacija postla napetija”, rekao je Putin u srijedu na investicijskom forumu.

Putin je isto tako stao u obranu pograničnih snaga, koje su zaustavile ukrajinske brodove u pokušaju prolaska kroz tjesnac Kerč, naglasivši kako im je to dužnost. Naveo je da to nisu učlinili, završili bi pred vojnim sudom.

Porošenko potpisao Zakon o izvanrednom stanju

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je objavio stupanje na snagu zakona o izvanrednom stanju, uvedenom zbog gorućih napetosti s Rusijom bez presedana u posljednjih nekoliko godina.

“Predsjednik Porošenko je potpisao zakon”, objavio je njegov glasnogovornik Sviatoslav Tsegolko, govoreći o zakonu koji je u ponedjeljak usvojio parlament i koji bi se tijekom 30 dana trebao provoditi u 10 ukrajinskih pokrajini koje graniče s Rusijom i obalnim područjima na Crnom i Azovskom moru.

“Moramo biti spremni suprotstaviti se agresiji našeg neprijatelja koji je donedavno bio samo ‘naš susjed’”, kazao je ukrajinski premijer Volodimir Groisman.

Ranije je Porošenko upozorio na prijetnju “totalnog rata” s Rusijom koja je, po njegovim riječima, “drastično povećala” vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost koja vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnome moru.

Izgred se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

Prvi otvoreni vojni sukob nakon aneksije Krima

Europska unija, SAD i NATO pozvali su na trenutačno oslobađanje mornara i njihovih plovila.

Ukrajinska mornarica priopćila je da je ruska pogranična straža u nedjelju otvorila vatru na njene brodove u vodama koje odvajaju Crno i Azovsko more ispred obala Krimskog poluotoka.

Rusija je 2014. anektirala Krim, na kojemu se nalazi velika ruska pomorska baza, nakon što je Ukrajina smijenila svog proruski orijentiranog predsjednika, nakon masovnih prosvjeda kojima su se tražile bliže veze Ukrajine sa zapadnim zemljama.

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Komentiraj