PUPOVAC ‘Neka pitanja ne mogu više čekati na rješavanje’

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac jutros je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao aktualne događaje u Hrvatskoj.

Prema najnovijim anketama, više od 70 posto građana smatra da Vlada ne ide u dobrom smjeru, a Pupovac kaže kako su to pokazatelji koje svakako moraju uzeti u obzir. “Moramo ih smatrati vrlo relevantnim za koaliciju i za Vladu i analizirati razloge zbog čega je to tako”, kaže čelnik SDSS-a dodajući da je razloga za takvo stanje više.

“Ono što se meni čini da postoje dva glavna razloga jeste način na koji se stvara javno mnijenje u Hrvatskoj. Ne kroz saborske rasprave, koje su daleko od fokusiranja na ključna pitanja koja zemlja ima. To je vrsta kampanje koja ide na sporadična pitanja, na trenutna pitanja i podilazi najnižim strastima u društvu. To je manje problem koalicije, a više stanja politike i to miljea”, ističe.

Za njih su, kaže, važna tri pitanja. “Prvo je to da se vladajuća koalicija – koja je formirana, s jedne strane desnog centra, s druge strane liberalnog centra i nas manjina koji uglavnom pripadamo lijevom spektru – fokusira na održavanje mira, pluralizma, sekularnosti i europske orijentacije ko što je bilo do ulaska Hrvatske u EU. Da se smanji regresija koja je od onda krenula, nacionalizam, cjelokupna retrogadna politika. Da se krene s mjesta koje smo izgubili 2013. kada smo ušli u EU.

Druga stvar su prava manjina, posebno kao predstavnik Srba govorim o pravima Srba. Tu je došlo do zastoja 2013. kada govorimo o reelektrifikaciji, stambenom zbrinjavanju, primjeni ustavnog zakona, prava na jezik i pismo, na obrazovanje, zapošljavanje… I to je nešto što kod nas izaziva taj zastoj, ozbiljnu zabrinutost. Kad se stvari ne rješavaju 10 ili više godina, onda postoji enormna šteta za one čijih se to prava tiče.

Treća stvar, iznimno su nam važni odnosi sa susjedima, prije svega s BiH i Srbijom, ali i drugim zemljama. Mi tu očekujemo smanjivanje tenzija i početak dijaloga. To je nešto što je interes i EU-a, što je interes i vodećih sila svijeta. Ne mogu zamisliti da ključni akteri koji trebaju sačuvati stabilnost zapravo to ne čine”, istaknuo je.

Razgovori o tim pitanjima trebaju, smatra, početi što prije jer neka pitanja više ne mogu čekati na rješavanje. SDSS čini vladajuću većnu s osobama koje idu na komemoraciju čovjeku koji je osuđen za ratne zločine, a Pupovac kaže kako to oziljno narušava njihovo viđenje zajedničkih napora da se nastavi na toj točci na kojoj smo onih 10 zlatnih godina od 2002. od pa do 2013. stvarali jednu demokratsku zemlju.

Komentiraj