Pupovac: Bartolomej I. je čovjek dijaloga

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

– Dalekosežnost posjeta carigradskog patrijarha Bartolomeja I. ne možemo procijeniti, no on je čovjek dijaloga i došao je ovamo da bi potaknuo dijalog, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u petak u Zagrebu o dolasku duhovnog poglavara pravoslavlja u Hrvatsku.

“On je čovjek dijaloga koji je poticao dijalog i u vremenima kada nije bilo mnogo dijalog između katolika i pravoslavaca, napose između katolika i pravoslavaca u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac koji je nazočio simpoziju o holokaustu u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu.

“Došao je ohrabriti nas da ne zaboravimo odgovornost prema ljudima koji su stradali u vremenima zločina, a Jasenovac je nesumnjivo jedan od najvećih zločina počinjenih ne samo u 20. stoljeću”, rekao je.

No Jasenovac je i povod da se uzdignemo prema “uzajamnom praštanju i uzajamnom poštivanju i obnovi povjerenja”, smatra zastupnik srpske manjine u Saboru koji nije želio komentirati neodaziv visokih dužnosnika vlade i Ureda predsjednice na skup.

“Ovdje su svi oni koji osjećaju potrebu da budu ovdje”, a državni vrh poruke će čuti u razgovorima koji su zakazani s ekumenskim patrijarhom.

Posjet carigradskog patrijarha pao je dva dana prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, a Pupovac nije želio komentirati pisanje dnevnog lista koji najavljuje da će on radije u koaliciju s HDZ-om nego sa SDP-om.

Novine “imaju svoja opredjeljenja”, rekao je Pupovac i potvrdio da je SNV bio kritičan u kamapnji prema nacionalizmu, ekstremizmu i onima koji nemaju dovoljno osjećaja da uključe Srbe u politički život, donošenje odluka niti shvaćaju da je “neophodno da Srbi sami, kao i pripadnici drugih manjina doprinesu rješavanju problema svoje zajednice”.

No te kritike “nimalo ne utječu na to kako ćemo se mi opredijeliti”, rekao je Pupovac.

Nakon izbora najavio je da će ponajprije s predstavnicima drugih manjina napraviti savez manjinskih zastupnika, kao što su to učinili i nakon prethodnih izbora, a zatim će vidjeti kako dalje.

Komentiraj