Prva cjepiva stigla u Burkinu Faso

Burkina Faso, jedna od afričkih država koje još nisu započele kampanju cijepljenja, u nedjelju je dobila svoje prve doze cjepiva protiv covida-19 u sklopu inicijative COVAX.

Ministarstvo zdravstva Burkine Faso objavilo je da je 115.200 doza cjepiva AstraZenece stiglo u prijestolnicu Ouagadougou. Na zračnoj luci dočekala ih je delegacija predvođena ministrom zdravstva Charlemagneom Ouerdraogom.

„U idućih nekoliko tjedana stići će druga cjepiva kako bi dopunila ono što imamo“, rekao je ministar, a prenosi agencija Reuters.

Burkina Faso, zapadnoafrička država s oko 21,5 milijuna stanovnika, planira cijepiti preko 15 milijuna ljudi, a započet će sa zdravstvenim radnicima.

U svijetu je cijepljeno oko 1,5 milijardi ljudi, no samo 1 posto njih u je u Africi, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Burkina Faso je u svibnju bila jedna od nekoliko afričkih država, uz Tanzaniju i Čad, koje je Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) izdvojio kao zemlje koje nisu dale još nijednu dozu dok bogatije države imaju višak cjepiva.

Inicijativom COVAX, koju podržavaju WHO i Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI), planira se do kraja 2021. osigurati 2 milijarde cjepiva za siromašnije države.

Komentiraj