Microsoft

Projekt Microsofta i partnera za brže i točnije dijagnoze

U prosjeku je potrebno oko pet godina za dijagnozu rijetke bolesti kod djeteta – što je predugo i treba se promijeniti. Zajedničkim projektom Microsofta i partnera udružile su se zajednice rijetkih bolesti s tehnološkom zajednicom kako bi pomogle riješiti problem.

Projekt je pokrenuo Globalnu komisiju koju čini multidisciplinarna grupa stručnjaka iz cijelog svijeta koji donose kreativnost, tehnološku ekspertizu i strast za ubrzanjem vremena dijagnoza.

“Korištenjem Microsoftove platforme Azure te snage strojnog učenja, kao dijela područja umjetne inteligencije, inicijativa planira dovesti do brže i točnije dijagnoze rijetkih bolesti povezivanjem teško prepoznatljivih, suptilnih simptoma te povezivanjem fenotipa i genotipa pacijenta. Ti uvidi se planiraju proširiti putem integracije u bolničke EMR sustave širom svijeta, čime možemo poboljšati kvalitetu života djece, koja čine 50% pacijenata s rijetkom bolešću“, rekla je Gabrijela Korica, WW Community Champ za zdravstvo i strojno učenje.

Globalna komisija je napravila djelotvorne preporuke koje će ubrzati vrijeme potrebno za dijagnozu rijetke bolesti. Mnoge od preporuka odnose se na različite izazove koje na jedinstven način može riješiti samo tehnologija. Globalna politika Komisije jest darijetke bolesti moraju biti prepoznate kao prioritet međunarodnog javnog zdravlja.

Potencijal platforme Azure prepoznat je i u Hrvatskoj, tvrtka NEWTON Technologies Adria je odabrala suradnju s Microsoftom Hrvatska.

“Zahvaljujemo Microsoftu što je u nama prepoznao partnera i na zajedničkoj suradnji, jer našom sinergijom korisnici dobivaju najbolje korisničko iskustvo, kako u tehnologijama transkripcije govora, tako i u analizi multimedijalnog sadržaja i obradi prirodnog jezika”, rekao je Marko Poljak, direktor tvrtke NEWTON Technologies Adria, koja je trenutno najpoznatija po upotrebi u nizu bolnica i poliklinika u Hrvatskoj.

Tijekom naredne godine, Komisija će se usredotočiti na tri područja:

  • Provedba pilot-projekata temeljenih na tehnologiji
  • Korištenje tehnologije za prevladavanje prepreka u zemljama s nižim dohotkom
  • Mjerenje napretka

Tvrtka Microsoft je zajedno s partnerima (Takeda i EURORDIS – Rare Diseases Europe) objavila i studiju ‘Završetak dijagnostičke odiseje za djecu s rijetkim bolestima’.

Komentiraj