Proizvodnjom Bitcoina proizvede se više CO2 nego u cijelom Jordanu

Digitalna valuta Bitcoin odgovorna je za proizvodnju više ugljičnog dioksida (CO2) od cijelog Jordana na godišnjoj razini, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje njemačkih znanstvenika.

Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Münchenu izračunali su da su računala koja proizvode Bitcoin u studenome 2018. na godišnjoj razini trošila oko 45,8 milijardi watta po satu električne energije.

Prema istraživanju, to odgovara godišnjoj proizvodnji od 22 do 22,9 milijuna tona CO2, što je negdje između zagađenja koje proizvode zemlje Jordan i Šri Lanka, ili poput više milijunskog američkog grada Las Vegas.

Znanstvenik Christian Stoll koji je sudjelovao u istraživanju rekao je da bi rezultati trebali potaknuti zakonodavce da razmotre reguliranje proizvodnje Bitcoina kako bi se pritom koristila uglavnom obnovljiva energija niskih razina CO2, prenio je The Associated Press.

Temelj za Bitcoin postavljen je prije 10 godina kada je anonimni kriptograf, pod pseudonimom „Satoshi Nakamoto”, objavio rad u kojem je izložio principe autonomnog digitalnog novca. Ideje koje je taj rad sadržavao bile su revolucionarne, uključujući nepostojanje kontrole središnjih banaka i nacionalnih granica.

Umjesto toga, mehanizam koji se zove Blockchain osiguravao bi sigurnost i povjerenje u sustav. Najjednostavnije rečeno, Blockchain je javno vidljiva poslovna knjiga transakcija, svaka spremljena jedna iza druge.

U slučaju da netko pokuša kompromitirati taj lanac, odmah postaje uočljiv, jer postoji mnogo kopija tih poslovnih knjiga. Time se primjerice zaustavlja ponovno korištenje virtualnog novca više od jednog puta.

Bitcoini su generirani – ili „rudareni” – računalima koja koriste složene matematičke procese. Postoji ograničena količina Bitcoina i što bliže „rudari” dolaze toj točci, proces „rudarenja” postaje teži.

Studija, objavljena u časopisu Joule, koristila je podatke proizvođača hardvera korištenih za izradu Bitcoin-a, objavljenih tijekom javne inicijalne ponude, kako bi se procijenila količina energije koja se koristila tijekom stvaranja Bitcoina.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]