Profesor Kamenjecki: “Putin sada ima dvije mogućnosti da bi izvukao glavu”

Profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, Maksim Kamenjecki, u četvrtak je komentirao kako napreduje ukrajinska protuofenziva te kako bi se posljednji ukrajinski vojni uspjeh mogli odraziti na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“U Kijevu vlada oprezni optimizam zbog svih ovih zbivanja na bojišnici. Iako smo u protuofenzivi u jednoj oblasti i to je bio uspjeh, sad je pod ruskom kontrolom oko 6% regije Harkiv, ali još je dosta toga za oslobađati”, rekao je pa usporedio trenutnu situaciju s operacijom Maslenica u Domovinskom ratu.

“Tako smo i mi krenuli u harkivskoj oblasti. Ruska vojska nije bila spremna na to da Ukrajina može odjednom ostvariti tako koncentrirani potez oslobađanja. U Rusiji i u vojsci i kod Rusa koji prate situaciju vlada nerazumijevanje, panika u nekim grupama, ne znaju što će biti dalje. To nikako ne ide u korist autoriteta Putina”, istaknuo je Kamenjecki za N1.

Dodao je da se ovdje radilo o poznatom umijeću ratovanja – pokušaj prevare protivnika. Rusi su, kaže, razmišljali gdje bi Ukrajina mogla udariti. “Otprilike je isto bilo u Drugom svjetskom ratu s iskrcavanjem saveznika u Italiji ili u Normandiji u operaciji Dan D. Dakle, prevara kod mjesta udarca. Naše su snage po tom pitanju bile jače i prevarili su Ruse. Svi su govorili da će to biti na jugu, Rusi počeli s prebacivanjem snaga, a naši udarili s druge strane”, rekao je Kamenjecki.

Ipak, smatra da će jug biti sljedeći. Komentirao je i kako je ova uspješna ukrajinska protuofenziva utjecala na ruskog predsjednika Vladimira Putina te koji bi sljedeći potez mogao povući. “Mislim da je Putin takva osoba koja barem u javnosti neće priznati svoje greške. Mislim da sada ima dvije mogućnosti da bi izvukao glavu. Prva opcija je da popusti, neka verzija povlačenja ili smirivanja stanja, a druga opcija je pojačati udarce, pooštriti stanje na terenu. Koliko znamo psihologiju Putina, on je pristalica ove druge situacije”, pojašnjava Kamenjecki.

Navodi da ruski lider ima problema s oligarsima i tajkunima koji mu neće oprostiti svoje gubitke. Ističe da i u vojsci ima problema jer ima nezadovoljnih zbog Putinovih kadrovskih rješenja. “Teška su vremena za Putina i to što on ne odustaje pokazuje da nema dobre veze s realnošću”, istaknuo je.

Naglasio je da Ukrajini treba još oružja, ali dodaje da su Ukrajinci zahvalni za bilo kakvu pomoć koju Zapad pruža, bilo da je riječ o jednom tenku ili primanju izbjeglica. “Zajedno ćemo pobijediti”, zaključio je profesor.

Komentiraj