Problemi s ‘Dubokim snom’: “Poslali su mi telegram… pitajući me, ni ja nisam znao”

‘Duboki san’ (The Big Sleep) je film Howarda Hawksa s Humphreyjem Bogartom u ulozi privatnog istražitelja i Lauren Bacall u ulozi femme fatale. Film je imao premijeru 23. kolovoza 1946. godine. To je prva filmska verzija istoimenog romana Raymonda Chandlera iz 1939. Scenarij su napisali William Faulkner, Leigh Brackett i Jules Furthman.

Film je poznat po iznimno zapetljanoj radnji, a zanimljiv je detalj sa snimanja. Naime, redatelj i scenaristi nisu mogli shvatiti je li netko ubio vozača Owena Taylora ili je počinio samoubojstvo. Poslali su telegram autoru. Chandler se kasnije prisjetio ove priče u pismu prijatelju. “Poslali su mi telegram… pitajući me, i, kvragu, ni ja nisam znao”.

Nakon što je film završen, stavljen je na čekanje jer je Warner Bros. pripremao važan ratni film. Mislilo se kako će interes publike za noir film (crni film) slabiti nakon završetka rata, ‘Duboki san’ nije mogao odmah biti objavljen.

Ipak, nakon završetka rata, fenomen “Bogie & Bacall”, započet filmom ‘Imati i nemati’ i njihovim brakom, bio je u punom zamahu. Bacallin agent zahtijevao je da se neki dijelovi filma snime ponovno kako bi se kapitalizirala njena novostečena slava. Šef studija Jack Warner se složio pa je dodan novi materijal, kao što je sugestivna scena “konjskog jahanja”.

Komentiraj