Goran Kovacic/PIXSELL

“Problemi Autotroleja počeli dolaskom Smojvera na dužnost direktora”

Lista za Rijeku ustvrdila je u ponedjeljak na konferenciji za novinstvo da su problemi u riječkome gradskom prijevozniku Autotroleju počeli dolaskom Željka Smojvera na dužnost direktora unatoč nedostatku iskustva u tom sektoru.

Predrag Blečić je rekao da je u njegovu mandatu doneseno nekoliko bitnih pogrešnih odluka, među kojima je “odustajanje od načela da se koriste autobusima samo jednog proizvođača, što je uvjet za uspješnu ekonomiku poslovanja takve tvrtke, posebno u održavanju. Osim toga, istaknuo je Blečić, pogrešno je bilo poslove održavanja po modelu ‘outsorcinga’ prepustiti krovnoj tvrtki – holdingu ‘Rijeka Plus’, u koju su prešli dotadašnji radnici Autotroleja, a tako se, po njegovu mišljenju, dovodi u pitanje kvaliteta obavljenih radova, osposobljenost i educiranost radnika te opremljenost radionica.

“Pogrešni su bili i postupci javne nabave rezervnih dijelova, zbog čega na skladištu nema dijelova ni za najjednostavnije servisne radove, a uza sve to potpuno je zapostavljena politika ljudskih resursa”, istaknuo je.

Lista za Rijeku kao rješenje problema u Autotroleju predlaže imenovanje sanacijskog upravitelja koji bi trebao izraditi program uspostave tehničkih i financijskih rješenja te ljudskih resursa, zatim da se u nadzorna tijela Autotroleja imenuju predstavnici svih političkih opcija kako bi se bolje kontroliralo programe rješavanja problema, raspisivanje koncesija ili javne nabave za kompanije koje mogu osigurati punjenje i opremanje skladišta rezervnih dijelova te razdvajanje gradskoga i međugradskog prometa radi financijske uštede.

U posljednjih godinu dana buknuli su požari na šest autobusa Autotroleja, a ta je tvrtka nedavno znatno skratila linije, broj polazaka autobusa te neke linije ukinula pravdajući se nedostatkom vozača.

Željko Smojver bio je direktor Autotroleja, a prošle je godine imenovan direktorom tvrtke “Rijeka Plus”.

Komentiraj