Prije 60 godina izdali su prvi singl ‘Love Me Do’ i – ‘Beatlemania’ je krenula!

Autor:

ilustracija mm

Nakon što je producent George Martin inzistirao da bubnjar Andy White preuzme mjesto Ringa Starra, Beatlesi su se 11. rujna 1962. vratili u EMI Studios u Londonu u trećem pokušaju snimanja svog prvog singla ‘Love Me Do’. Singl koji je objavljen mjesec dana kasnije sadržavao je verziju pjesme ‘Love Me Do’ s Ringom na bubnjevima, ali album ‘Please Please Me’ uključivao je verziju s Andyjem Whiteom na bubnjevima.

‘Beatlemania’ je počela istog trena. Pjesma se već prvi dan popela na 17. mjesto britanske top liste, 1964. bila je broj jedan na svim američkim ljestvicama, a 1982. Beatlesi su snimili reizdanje pjesme i popeli se na drugo mjesto britanske ljestvice hitova.

Glazba i stihovi Beatlesa bili su važan dio sociokulturalne revolucije 1960-ih. Članovi benda javno su izražavali negodovanje zbog intervencije američke vojske u Vijetnamu i zalagali se za ravnopravnost spolova, rasa, nacija. Taj je period obilježilo i svekoliko konzumiranje droga, što nije zaobišlo ni Beatlese, niti su oni to skrivali.

 

OZNAKE: The Beatles

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.