Prijatelji životinja: “Novim Pravilnikom lakše je otvoriti sklonište za napuštene životinje. Molimo općine i gradove da to čuju”

Prijatelji životinja javljaju da su stupile na snagu izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

“Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede što je pri izradi novog Pravilnika, kao i njegovih izmjena, prihvatilo mnoge primjedbe predstavnika naše udruge i udruga koje uspješno vode skloništa.

Pravilnik ide u smjeru izgradnje skloništa, a naglasak je na dobrobiti životinja u skloništu. Vjerujemo da će to biti poticaj za lokalne zajednice i udruge da osnuju i registriraju skloništa, navode iz Udruge.

 

Novi je Pravilnik, kažu, veliki pomak nabolje u odnosu na stari Pravilnik iz 2004. godine.

“Životinje koje završe u skloništima ionako su već mnogo propatile i treba im omogućiti što bolje uvjete tijekom njihova privremenog boravka prije udomljenja. Zato smo tražili da novi Pravilnik stavi naglasak na otvorenost prema javnosti i olakša osnivanje skloništa zahtijevajući manje infrastrukturne uvjete. Važno je ophođenje sa životinjama, transparentan rad, oglašavanje te udomljavanje životinja”.

 

Udruga pobjede, Osijek. Photo: Prijatelji životinja

 

Pozitivne novosti

Među pozitivnim novostima navode da je, osim u zatvorenom prostoru, regulirano držanje pasa i u vanjskim natkrivenim i otvorenim prostorima gdje se mogu postaviti kućice za pse.

Propisano je privremeno udomljavanje i smještaj životinja, pri čemu privremeni udomitelji mogu čuvati od deset do 20 pasa ili mačaka starijih od šest mjeseci namijenjenih udomljavanju, no životinje trebaju biti ugovorom vezane za sklonište.

“Hrana i voda za životinje moraju biti prilagođeni njihovoj vrsti, dobi i zdravstvenom stanju. Životinjama moraju biti na raspolaganju predmeti kojima se zanimaju. Skloništa moraju imati i prostor za svakodnevno slobodno kretanje i socijalizaciju pasa. Ženke s mladunčadi, kao i bolesne i agresivne životinje, moraju se smjestiti odvojeno od drugih životinja”, iznose iz Udruge.

“Nadalje, štencima i mačićima tijekom prvih mjesec dana života treba osigurati grijanje ili odgovarajuću temperaturu prostora i toplinski izolirano ležište. U prostorijama za smještaj životinja mora biti osiguran sustav prozračivanja, a po potrebi i klimatizacijski sustav”, nabrajaju Prijatelji životinja.

U skloništima se mora spriječiti razmnožavanje životinja, svi psi i mačke moraju se kastrirati, uključujući udomljene štence kada navrše šest mjeseci.

Regulirana je i kastracija slobodnoživućih mačaka. Nađenoj ozlijeđenoj životinji trebaju osigurati veterinarsku pomoć odmah, a najkasnije unutar dva sata od primitka prijave.

Udomitelju opasnog psa moraju dati pisanu uputu o njegovu držanju u skladu s Pravilnikom o opasnim psima.

 

Udruga pobjede, Osijek

Potrebne edukacije

Važno je da su skloništa otvorena za javnost u dvije smjene, u redovitom radnom vremenu najmanje četiri sata dnevno, od čega dvaput tjedno u popodnevnim satima. Dužna su voditi evidencije, što pridonosi transparentnosti u radu i postupanju sa životinjama.

Trebaju osigurati edukaciju javnosti o odgovornoj skrbi za životinje, oglašavanje životinja i aktivno traženje udomitelja putem sredstava javnog priopćavanja, internetskih mreža ili drugih načina širenja informacija. Trebaju raditi i na promociji skloništa i udomljavanja životinja.

Također, trebaju osigurati osposobljavanje za djelatnike koji skrbe o životinjama u skloništu, a za volontere interno osposobljavanje za skrb o životinjama i postupanje s njima. U skloništu se moraju sastaviti i provoditi standardne procedure, izložene na vidljivome mjestu za djelatnike skloništa i volontere, u skladu s odredbama Pravilnika.

Jedinstveni informacijski centar

Važna je vijest i da se svi podaci o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima moraju evidentirati putem Jedinstvenog informacijskog centra, kako bi se sve životinje i sve informacije o njima mogle naći na jednome mjestu.

Skloništa, usto, moraju evidentirati sve izlaske na teren i intervencije te moraju mjesečno dostavljati izvještaj jedinicama lokalne samouprave s kojima su sklopile ugovor.

“Sklonište mora osigurati dovoljno kapaciteta zasebno za potrebe svake jedinice lokalne samouprave s kojom je sklopilo ugovor, čime bi se trebalo spriječiti pretrpavanje skloništa”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Pozivaju postojeća skloništa da usklade svoj rad s odredbama Pravilnika, a udruge i jedinice lokalne samouprave da u skladu s njim krenu u registraciju novih potrebnih skloništa koja se sada mogu znatno jednostavnije registrirati.

Naglašavajući da je cilj imati što više malih skloništa koja dobro funkcioniraju i u kojima će se životinje što kraće zadržavati, pozivaju sve da ne kupuju životinje, već da udomljuju napuštene pse i mačke i tako im pruže novi dom, poručuju Prijatelji životinja.

 

Komentiraj