Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirala je pravomoćnu presudu Vojislavu Šešelju koji je danas osuđen na 10 godina zatvora, izvještava televizija N1.

Podsjetimo, Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. svibnja 1992., objavio je u srijedu nasljednik Haškog suda, tzv. Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u pravomoćnoj presudi Šešelju. Sud ga je osudio na kaznu od deset godina zatvora i priznao mu vrijeme provedeno u haškom pritvoru te tako neće ići u zatvor.

“Pozdravljamo odluku Žalbenog vijeća da se preinači oslobađajuća presudu. Dobro je što je utvrđeno da je Šešelj počinio zločin protiv Hrvata u Vojvodini, time što je huškačkim aktivnostima, posebno u mjestu Hrtkovci, izazivao progone i drugu vrstu nasilja, prije svega protiv Hrvata, ali i drugih stanovnika u Vojvodini”, kazala je ministrica.

“Dobro je da je sud u ovoj instanci utvrdio da je izvjesna odgovornost Šešelja postoji za kriminalne radnje i da su to zločini protiv čovječnosti. Mislimo da je kazna preblaga u odnosu na zločine koje je ili svojim huškačkim aktivnostima izravno poticao ili sam sudjelovao u njima. Žalbeno vijeće je propustilo priliku utvrditi najteže zločine protiv čovječnosti i da je postojao udruženi zločinački pothvat. Šešelj je jedan od glavnih prominenata ideje Velike Srbije koja je značila eliminiranje svih nesrpskih civila iz krajeva u Hrvatskoj i BiH. U tom smislu mislimo da je presuda trebala biti puno veća”, kazala je Pejčinović Burić.

“Žaljenje i prema žrtvama svih tih zločina počinjenih u vrijeme velikosrpske agresije koji su u dobrom djelu bili pod klicima Vojislava Šešelja. Niti žrtve niti njihove obitelji nakon ovoliko godina nisu ni ovom presudomdobile pravu zadovoljštinu u odnosu na težinu zločina koji su počinjeni”, rekla je ministrica te dodala da je šteta da sud nije utvrdio težu odgovornost Šešelja.

Komentiraj