Kultura
Decoration icon

Hollywood

Preminuo Burt Reynolds, zvijezda i seks simbol Hollywooda 70-ih

Autor:

epa07002061 A handout photo made available by Las Vegas News Bureau shows Comedian Richard Pryor, (L) , and Burt Reynolds (C) at the Sugar Ray Leonard-Thomas Hearns middleweight title boxing match at Caesars Palace Las Vegas, Nevada, USA 16 September 1981 (issued 06 September 2018). Hollywood screen legend Burt Reynolds has died at the age of 82.  EPA/LAS VEGAS NEWS BUREAU HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Hollywood je u četvrtak ostao bez Burta Reynoldsa, jedne od svojih najvećih zvijezda i seks simbola 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Reynolds je umro u četvrtak u 83. godini života u bolnici na Floridi od posljedica srčanog udara, potvrdio je njegov agent Erik Kritzer za Hollywood Reporter.

Stekao je svjetsku slavu ulogama u filmovima “Oslobađanje” (1972.) redatelja Johna Boormana u kojemu je glumio s Jonom Voightom i “Kralj pornića” (1997.) Paula Thomasa Andersona s Markom Wahlbergom. Velik uspjeh doživio je i s filmom “Smokey i bandit” (1977.).

1998. nominiran je za Oscara za najboljeg sporednog glumca za ulogu Jacka Hornera, redatelja pornografskih filmova u dugometražnom filmu “Kralj pornića” (“Boogie Nights”). Premda nije dobio zlatni kipić, te je godine osvojio Zlatni globus za isti film. Kritika ga je lani pohvalila za ulogu u neovisnom filmu “Posljednja filmska zvijezda”.

Burton Leon Reynlods Jr. rođen je 11. veljače 1936. u američkoj saveznoj državi Georgiji a odrastao je na Floridi. U mladosti je bio uspješan sportaš i i igrao je američki nogomet za sveučilište na Floridi no zbog ozljeda pretrpljenih u automobilskoj nesreći izgubio je nadu da će postati profesionalni igrač. Glumačku karijeru je počeo krajem 50-ih, a okušao se i kao redatelj u 70-im i 80-im snimivši nekoliko filmova.

EPA/LAS VEGAS NEWS BUREAU

Od 1978. do 1982. bio je glumac koji je filmskim kućama donosio najveću zaradu na blagajnama. Sredinom osamdesetih mu je karijera krenula silaznom putanjom no oživio ju je nominacijom za sporednu ulogu “Kralju pornića”.

Reynolds je sedamdesetih bio smatran vodećim muškim seks simbolom. Brkovi su bili njegov zaštitni znak, a njegov je osobni život katkad bacao u sjenu profesionalni.

Bio je u brakovima s glumicama Loni Anderson i Judy Carne i bio u ljubavnim vezama s, među ostalim, Sally Field i Dinah Shore. Pozornost su privlačile i njegove financijske teškoće ali i problemi s ovisnošću o lijekovima protiv bolova.

Iako je bio jedan od najbolje plaćenih američkih glumaca no našao se u financijskim problemima zbog ulaganja u restoran u Atlanti i neke profesionalne sportske momčadi.

Za časopis Cosmopolitan se 1972. slikao gol, a poslije je zbog te odluke, kako navodi CNN, požalio jer je tako skrenuo pozornost s filma “Oslobađanje” i narušio mu izglede za za Oscara.

Reynolds je “Oslobađanje”, film o izletu skupine prijatelja kanuima u ruralnoj Georgji koji je pošao po zlu, ocijenio kao svoj najbolji film.

Radnja mnogih njegovih filmova događa se na američkom jugu, a često je glumio simpatičnog otpadnika koji se nadmudruje s vlastima, kao u komediji “Smokey i bandit”.

Među njegovim zapaženijim ulogama je i ona profesionalnog igrača američkog nogometa koji završi u zatvoru i okupi momčad zatvorenika koja zaigra protiv zatvorskih čuvara u filmu  “Zatvorski krug” (The Longest Yard) iz 1974. redatelja Roberta Aldricha. Reynolds se pojavio i u sporednoj ulozi u novoj verziji tog filma iz 2005. s Adamom Sandlerom.

EPA/MIKE NELSON

Dok je neke njegove uloge kritika hvalila, neke je ismijala, poput one u akcijskoj komediji “Trka Cannonball II”, nastavku financijski uspješne “Trke Cannonball” iz 1981. godine. Također je glumio u u filmu “Konačno ljubav” koji je tako loše primljen da se redatelj Peter Bogdanovich javno ispričao što ga je snimio.

Reynolds je u karijeri odbijao, pokazalo se, važne uloge poput Hana Sola u “Ratovima zvijezda”, Jamesa Bonda i umirovljenog astronauta u “Vremenu nježnosti” iz 1983. za koju je Jack Nicholson dobio Oscara, a 2012. je rekao da žali zbog nekih izbora u karijeri. “Uzimao sam uloge koje su najzabavnije (…) nisam uzimao uloge koje bi bile najizazovnije”, priznao je u razgovoru s Piersom Morganom.

Na pitanje da predloži svoj epitaf odgovorio je: “Živio je nevjerojatan život i činio da je sve što može da nikoga ne povrijedi”.

Bivši guverner Kalifornije i glumac Arnold Schwarzeneger Reynoldsa je, nakon  vijesti o njegovoj smrti, nazvao “jednim od svojih junaka”. “On je krčio put. Pokazao je kako od sportaša postati najplaćeniji glumac i uvijek me je nadahnjivao”, napisao je na Twitteru.

“Bio je filmska zvijezda mojeg djetinjstva”, napisao je redatelj Kevin Smith na Twitteru. “Bio je prava američka ikona”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.