Premijer Andrej Plenković boravit će u ponedjeljak i utorak u Budimpešti gdje će sudjelovati na 6. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, takozvanom Summitu 16+1, koji bi trebao biti dobra prilika za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Kine.

Na summitu bi uz premijere 16 europskih zemalja trebao sudjelovati i kineski premijer Li Keqiang. Glavne teme razgovora bit će razvoj gospodarskih odnosa – zemlje članice inicijative imaju za cilj jačanje i proširenje suradnje u širokom spektru područja, koja obuhvaćaju trgovinu i investicije, prometno povezivanje, financije, poljoprivredu, znanost i tehnologiju, zdravstvo, obrazovanje i kulturu.

Uz sudjelovanje na tom skupu, na kojemu će uz Hrvatsku biti i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, premijer Plenković sastat će se bilateralno s kineskim premijerom, a drugi dan, u utorak, i s mađarskim domaćinom skupa premijerom Viktorom Orbanom.

Prošle godine na istom skupu, koji je tada održan u Rigi, Hrvatska i Kina potpisale su Memorandum o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova kojim je stvoren, kako je tada rečeno, “okvir za ulazak kineskih investitora, posebno u dijelove gdje sredstva iz europskih fondova nisu u tolikoj mjeri planirana”.

Bio je to dobar i kvalitetan okvir, kako je tada rekao premijer Plenković, za moguća ulaganja Kine u Hrvatsku u infrastrukturu i u promet.

Kina je posljednjih godina počela pokazivati snažan interes za jačanje ulaganja u središnju i jugoistočnu Europu. Kina ima preko 1,3 milijarde stanovnika, a prošle je godine njezina bilateralna trgovinska razmjena s tim zemljama iznosila 58,7 milijardi dolara.

Kineske su investicije prigrlile najviše Mađarska i Srbija, dok se u Hrvatskoj dosad nisu dogodili bitniji pomaci, uz iznimku najave ulaganja 30 milijuna eura u turističke potencijale Krapinskih Toplica. Stoga bi summit ali i bilateralni susrest s kineskim premijerom mogli biti dobra prigoda da se ostvare konkretni pomaci i eventualno dogovore konkretni  planovi.

Ideja o platformi za suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe rođena je nakon prvog ekonomsko-trgovinskog foruma koji su Kina i te zemlje održali 2011. upravo u Budimpešti.

Pet je godina prošlo od prvog summita održanog 2012. u Varšavi na kojem je najavljeno više projekata za poticanje suradnje, osnivanje fonda za investicije i suradnju Kine s europskim zemljama i kreditna linija od 10 milijardi dolara.

Drugi summit je održan u Bukureštu 2013., treći u Beogradu u prosincu 2014., četvrti krajem 2015. u Kini, a peti prošle godine u Rigi.

Glavna tema budimpeštanskog skupa bit će “produbljivanje ekonomske, trgovinske i financijske suradnje za win-win razvoj svih”.

 

Komentiraj