FaH

PREDSTAVLJENA KNJIGA: “Masonerija, politika i Rijeka 1785 – 1944”

Knjiga “Masonerija, politika i Rijeka 1785 – 1944” autorice Ljubinke Toševe Karpowicz, u kojoj je iznesen povijesni pregled slobodnog zidarstva u Rijeci u tom razdoblju, predstavljena je u ponedjeljak u Državnom arhivu u Rijeci.

 Ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković ocijenio je da je ta knjiga odličan pregled povijesti masonerije u Rijeci te da takav pregled ima malo koji grad.

  Istaknuo je da je Toševa Karpowicz jedna od rijetkih osoba koje se sustavno bave poviješću masonerije. “U pribavljanju dokumentacije za knjigu pretražila je riječki arhiv, ali i arhive te muzejsku građu u drugim gradovima: Budimpešti i Washingtonu”, rekao je, dodajući da je autorica znala pronaći vrlo rijetke materijale arhivalija s obzirom na to da o djelovanju masonerije ima vrlo malo dokumenata.
 Recenzent knjige Željko Bartulović s riječkoga Pravnog fakulteta rekao je da knjiga pruža povijesni pregled masonerije u Rijeci od prvih spomena, krajem 18. stoljeća, vezanih uz utemeljenje i djelovanje tadašnje šećerane, zbog čega su iz drugih dijelova Europe u Rijeku stigli industrijalci i intelektualci uključeni u slobodno zidarstvo.
 Toševa Karpowicz piše o međuodnosu politike i masonerije kroz utjecaje nacionalnih pokreta u Europi na događaje u Rijeci, zbivanja unutar dvojne monarhije i autonomaške težnje, sve do završne faze fašizacije masonerije u Rijeci tijekom Drugoga svjetskog rata. Knjiga, rekao je Bartulović, može poslužiti i kao poticaj znanstvenicima za daljnja istraživanja.
 Autorica Toševa Karpowicz ustvrdila je kako je literatura o masoneriji uglavnom oštro opredijeljena za ili protiv slobodnog zidarstva, a ona je nastojala zadržati odmak i neutralnost.
 “Knjiga nije završena jer pruža veliku mogućnost daljnjeg istraživanja ove teme”, dodala je.
 Usporedno s predstavljanjem knjige, u istom je prostoru otvorena prigodna izložba pod nazivom “Osječka slobodnozidarska baština”, izbor građe iz Muzeja Slavonije i Državnog arhiva u Osijeku, koja će biti otvorena do 28. siječnja.

Komentiraj