Predstavljen rad Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je u srijedu na otvaranju Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH za 2020. u Divuljama te otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020. u Zadru.

Na otvaranju zapovjedništva bii su i ministar zdravstva Vili Beroš, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik vojnog dijela OVZ-a general-bojnik Krešo Tuškan, predsjednik Nacionalnog odbora za preventivu i gašenje Ante Sanader te predstavnici lokalne zajednice i sudionici obrane RH od požara.

Operativno vatrogasno zapovjedništvo stavljeno je funkciju 15. lipnja, kada je i označen početak glavnog napora ovogodišnje protupožarne sezone. Uz vojni dio, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Ministarstvo unutarnjih poslova, čine ga i sve druge sastavnice domovinske sigurnosti. OVZ-u u Divuljama stoji na raspolaganju suvremena oprema za prihvat i prijenos slike i svih najvažnijih informacija o događajima s terena u realnom vremenu što omogućava donošenje najučinkovitijih odluka za djelovanje snaga kao i upravljanjem kriznih situacija, navodi se u priopćenju MORH-a.

“Zadnja nenadana ugroza od COVID-a 19 pokazala je sinergiju i efikasnost zajedničkog djelovanja, a siguran sam kako ćemo zajedničkim radom spremno odgovoriti i na moguću ugrozu od požara. Učinjen je ogroman napredak na unaprjeđenju sustava protupožarne zaštite o čemu najbolje govori podatak kako je u odnosu na 2017. skraćeno vrijeme trajanja protupožarnih intervencija za prosječno dva sata”, poručio je ministar Božinović.

Zamjenik zapovjednika vojnih snaga OVZ-a brigadir Robert Suntešić predstavio je sudjelovanje Hrvatske vojske u PP sezoni 2020. istaknuvši kako su vojne snage potpuno spremne za obranu od požara, a provodit će se redovita protupožarna izviđanja gdje će i ove godine važnu ulogu imati besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“.

Komentiraj