Predsjednik Udruge noćnih klubova i barova: “Cijepili se ili ne, mladima je svejedno – u klub ne mogu ići”

Predsjednik Udruge noćnih klubova i barova Domagoj Petričević u utorak je poručio da je Nacionalni stožer civilne zaštute nepravedan prema noćnim klubovima i barovima. Petričević smatra da će Hrvatska teško dostići taj cilj od 70% cijepljenih kao ostatak EU-a jer kod nas ima jako puno ljudi kojima je jako dobro, koji nisu osjetili danak ove krize i koji ne vide razlog da se cijepe.

Gostujući na HTV-u, Domagoj Petričević je Stožeru poručio da, ako želi pridobiti mlade na cijepljenje, mora im pokazati da će time nešto dobiti. “Sada, cijepili se vi ili ne, vama je potpuno svejedno, vi u klub ne možete ići”, rekao je.

Besmisleno je, smatra, što noćni klubovi i barovi ne mogu raditi poslije ponoći, odnosno kako to da se korona širi samo iza ponoći.

“Trenutačno imamo situaciju da pojedini kafići i restorani jednostavno do ponoći postaju disco-klubovi, organizirali su se imaju muziku, DJ-eve, bude tamo čovjek do čovjeka bez ikakve kontrole. Jednostavno se u ponoć izgase i to je to. Očito u ta 3-4 sata njihove zabave korona ne dolazi”, izjavio je.

Petričević dodaje da to nije jedini problem, već postoje informacije i o ilegalnim partijima s više stotina ljudi. “Imam informaciju da su se takvi ilegalni partiji organizirali desetak puta u prostoru koji je 150 matara udaljen od sjedišta policije. I to se radi po središtu Zagreba, po okolici, širi se po društvenim mrežama lokacija par sati prije početka, organiziraju se autobusi… Očito je Stožer više za ilegalne partije, rad na crno, da mladi iz Dalmacije i Slavonije odlaze u noćne klubove u okolne države, BiH i Srbiju, gdje se radi bez ikakvih mjera”, rekao je.

Predsjednik Udruge noćnih klubova i barova ističe da su oni najveći gubitnici ove krize. Na njih se, kaže, vršio pritisak još u ožujku prošle godine, prije samog lockdowna da zatvore svoje lokale jer se tu događaju velika okupljanja i tu se širi korona.

“Ali iskustvo u proteklih godinu dana je pokazalo da je Slovenija imala zatvorene noćne klubove sve to vrijeme pa da su im brojke puno gore nego naše. To se isto dogodili o Crnoj Gori koja je također imala zatvorene klubove i brojke su im gore od naših. Znači da očito nije sva krivnja na noćnim klubovima, epidemija se širi na razne načine”, rekao je.

Dodaje da vjeruje da je zatvoreni prostor jedan od većih širitelja bolesti, no poručuje kako sigurno nije najveći problem ove epidemije. Gubici noćnih klubova i barova su milijunski.

“Ja ću vam samo dati primjer da moj klub u jednu večer napravi, fiskalizira promet koji 10 dnevnih kafića napravi u mjesec dana. To su ogromna ulaganja u klimatizaciju, to su ogromni prostori, najam za njih nije mali, plaćamo najveći porez u Europi ako ne i u svijetu. U pitanju je 25% poreza i 3% poreza na potrošnju, to nitko u EU nema”, rekao je.

Stožer je prošlog tjedna objavio da je Hrvatska kupila novo proteinsko cjepivo o kojem se ne zna još puno. “Kažu, kupila ga je Njemačka u velikim količinama pa smo ga kupili i mi. Ja ih onda pozivam da slijede primjer njemačke kada se radi i o obeštećenju poduzetnika te da otvore klubove jer oni u Njemačkoj rade bez ograničenja”, ističe Petričević.

Kaže kako vlasnici klubova nisu dobivali državne potpore već su ih dobivali njihovi zaposlenici. “Naša je država je socijalna država po Ustavu. To su dobivali naši zaposlenici, građani RH koji su igrom slučaja bili naši zaposlenici. Mi tih zaposlenika više nemamo jer su zaključili da ovo predugo traje i da se ne može živjeti od tih 4 tisuće kuna socijalne pomoći pa su potražili zaposlenje u drugim strukama ili izvan Hrvatske”, rekao je.

Poduzetnici, ističe, ne mogu plaćati najam za svoje prostore a da ne rade.Otkrio je kako je u Hrvatskoj od 350 noćnih klubova njih oko 50 zatvorilo svoja vrata i više se neće baviti ovim poslom. Kaže kako je i njegov klub praktički već zatvoren i da bi ga rado prodao da se riješi ovih muka.

Udruge: “Otvorite klubove ili preuzmite odgovornost za propast cijele jedne industrije”

Komentiraj