Afrički čelnici u izbjegličkoj krizi moraju djelovati tako da mladi ostanu u svojoj zemlji, ali im Europa u tome mora više pomoći, ocijenio je predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara u razgovoru za francusku mrežu TV5Monde objavljenom u subotu.

“Problem se mora rješavati u korijenu: mi, afrički čelnici, moramo donijeti nužne mjere za našu mladež”, rekao je u okviru Newyorškog foruma o Africi (NYFA) koji se održava u Librevilleu u Gabonu.

“Moramo im dati posao, stvoriti uvjete za bolji život i učiniti sve kako bi ta mladež bila zadovoljna na kontinentu”, obrazložio je.

“Mi imamo svoj dio odgovornosti, ali Zapad, napose Europa, mora pružiti potporu afričkim zemljama i omogućiti im da napreduju”, kazao je predsjednik požalivši što se “pomoć za razvoj smanjila” i što su europske tvrtke slabo prisutne na afričkom kontinentu.

Više od tristo tisuća izbjeglica preplovilo je Sredozemno more od početka godine, među njima velik broj onih koji bježe pred sukobom u Siriji i u Iraku, ocjenjuje UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice.

Komentiraj