Predsjednik Kanadskog nogometnog saveza podnio ostavku

Predsjednik Kanadskog nogometnog saveza Nick Bontis podnio je ostavku zbog spora između uprave Saveza te muške i ženske reprezentacije.

Ženska reprezentacija izjasnila se kako će u travnju bojkotirati timski kamp ako se ne ispune zahtjevi vezano za financije i plaće.

Ranije ovog mjeseca otkazan je planirani štrajk zbog prijetnje sudskim postupkom od strane Saveza.

Igračice su prosvjedovale protiv Saveza tijekom nedavnog SheBelieves Cupa tako što su prije utakmice nosile ljubičaste majice sa natpisom dosta je.

Muška reprezentacija je u lipnju prošle godine stupila u štrajk nakon optužbe prema Savezu zbog nepoštovanja prema nagradnom fondu Svjetskog prvenstva i istaknula da svim srcem podržava žensku stranu, a obje reprezentacije prethodno su pozvale na promjenu vodstva Saveza.

U izjavi u kojoj je najavio svoju ostavku, rekao je kako vjeruje da će dvije nacionalne strane potpisati povijesni kolektivni ugovor.

“To će biti značajan sporazum, koji će nas izdvojiti od gotovo svake druge članice FIFA-e. Iako sam bio jedan od najvećih zagovornika izjednačavanja natjecateljskog okruženja vezano za nastup naše ženske reprezentacije, neću voditi ovu organizaciju kada se to dogodi”.

Savez je izdvojio kako ima dokazano iskustvo u podržavanju ženskog nogometa, dodajući da je jednakost plaća bila u srži pregovora s reprezentativkama. Uz to, potrošio je 11 milijuna dolara (6,72 milijuna funti) za muški i 5,1 milijun dolara (3,11 milijuna funti) za ženski program u 2021. godini.

Igračice su rekle kako je razlika između kanadskih muških i ženskih programa postala očita i odvratna na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru u muškoj konkurenciji.

Za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo žene traže istu podršku kakvu su muškarci dobili prije Katara.

Kanađanke, koje su šeste na svjetskoj ljestvici i ujedno osvojile olimpijsko zlato 2021. godine nalaze se u skupini B Svjetskog prvenstva za žene sa Australijom, Irskom i Nigerijom.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner