Zeljko Lukunic, PIXSELL

Predsjednica povezuje Baltik s Jadranom

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom sljedeći nekoliko mjeseci će predstaviti novu smjernicu vanjske politike koja bi u fokusu trebala imati propagiranje okomice Baltik-Jadran. Kako doznaje Nacional, predsjednica je već dobila podršku nekoliko europskih čelnika da nastavi s jačanjem te okomice kojoj je cilj jačanje političke, vojne i gospodarske suradnje nekoliko zemalja.

 

[quote_box_center]

  • Suradnju zemalja od Baltika do Jadrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović promovirala je i na nedavnom summitu u Portorožu

[/quote_box_center]

Osim Hrvatske, u okomicu Baltik-Jadran uključene su i baltičke države Estonija, Litva i Latvija, zatim Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija i Hrvatska. Kolinda Grabar-Kitarović prve je razgovore u svom mandatu kada je riječ o uspravnici Baltik-Jadran održala u Gdanjsku početkom svibnja, gdje je bila povodom proslave 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata. Tamo je za svoju inicijativu dobila podršku poljskih kolega, ali i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. Nacionalov izvor iz Ureda predsjednice rekao nam je da su takvi savezi normalna stvar u Europskoj uniji i da neki poput Beneluxa već godinama dobro funkcioniraju. Upravo zbog toga predsjednica se zalaže za jaču suradnju zemalja od Baltika do Jadrana, a kao prvi veliki zajednički projekt vidi LNG terminal na Krku koji bi mogao postati dio plinskog koridora Baltik-Jadran. Kao dio promocije ovog savezništva predsjednica će uskoro posjetiti Slovačku, a na jesen bi u službeni posjet Hrvatskoj trebala doći i predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė.

Komentiraj