Predrag Matić: “Oni koji govore o ovoj rezoluciji, najvjerojatnije nisu je ni pročitali”

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Predrag Fred Matić u srijedu je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao rezoluciju Europskog parlamenta koja se tiče prava žene na pobačaj, a o kojoj se raspravljalo danas i u Hrvatskom saboru.

“Vrijeme je da progovorimo o pravima žena, o njihovom zdravlju, o onome što deklarativno govorimo da su ravnopravne u društvu. Ovo je prilika da vidmo jesu li i dalje ravnopravne ili su drugotne i inkubatori u koje će muškraci staviti njihovo sjeme bez ikakvog njihovog prava, to ćemo tek vidjeti”, poručio je Matić.

Nešto ranije, HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler rekao je da je u toj rezoluciji ‘dramatično sporan dio koji se odnosi na priziv savjesti koji rezolucija izdjenačava s uskraćivanjem zdravstvene skrbi od strane liječnika’.

“To je klasična desničarska priča na koju se nećemo upecati. To je klasična zamjena teza. Svaka čast gospodinu Ressleru, moram priznati da sam mislio da je on jedini normalni HDZ-ovac kojega poznajem, a sada me i to razuvjerio. Za njihovo biračko tijelo, oni idu do toga, oni imaju drskosti da spominju članke 36-38, sve su točke afirmativne, jedini koji to žele svesti na ideološko pitanje su desničari”, komentirao je Matić.

Dodao je da se ovdje radi o tehničkom, zdravstvenom pitanju, o ravnopravnosti naših majki, kćerki i supruga. O primjedbama da se ovom rezolucijom zadire u suverenost država da samostalno odlučuju o svom zdravstvu Matić kaže: “Oni koji govore o ovoj rezoluciji, najvjerojatnije nisu je ni pročitali. Jedna od prvih točaka govori o tome da je pitanje zdravstva u nadležnosti država članica. I o tome se ne govori dalje u svakoj točki. Ovo je rezolucija, ovo nije zakon. Europski parlament kao vrhovno tijelo Europe treba pokazati živimo li mi u 2021. u 21 stoljeću ili živimo u 17. stoljeću”.

Dodao je da je siguran da je, zajedno sa svojim suradnicima, napravio dobru stvar. “Bit ću tužan ako to sutra ne bude izglasano, ali isto tako i dalje ću biti ponosan jer smo učinili nešto za što smo poslani u ovoj parlament. Ne da statiramo u kukuruzu, nego da jednostavno budemo predvodnici onoga čega Europa treba biti. Europa je predstavnica civiliziranog svijeta”, istaknuo je.

Kaže da je dobivao prijetnje, ali ih više ne registrira. “Znam da radim dobru stvar, znam da radim pravu stvar. I nitko ne stoji iza mene, osim 250 milijuna žena koje očekuju da konačno postanu ravnopravne građanke ovog društva”, poručio je.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović u Saboru je u srijedu rekao da se tim izvješćem želi naložiti svim članicama EU-a da abortus bude legalan i dostupan, odnosno želi se onemogućiti donošenje zakona kojim bi se štitio život, te želi dokinuti pravo na priziv savjesti.

Podsjetio je pritom da je Slovačka nedavno rezolucijom odbacila to izvješće te najavio da će Hrvatski suverenisti predložiti slično po uzoru na tu zemlju. Saborski zastupnici, njih 39, potpisali su peticiju protiv tog izvješća, a kada treba donijeti zakon o zaštiti života, za što dobivaju plaću, onda ih nema, ustvrdio je Zekanović, nazvavši ih licemjerima.

“Svima onima koji ne znaju o čemu govorim, evo, jedan mali model djeteta kojeg je dozvoljeno ubiti u našoj državi Hrvatskoj zato što zastupnici u Saboru nisu donijeli zakon kojim bi se zaštitio život”, kazao je Zekanović, pokazujući model djeteta.

Matić je poručio da mu je drago da u Saboru postoje ljudi kao Zekanović. “Te nazadnjačke ideje, svih 24 glasača koja glasaju za gospodina Zekanovića, sigurno da podržavaju. Ja mu želim svako dobro”, zaključio je SDP-ov europarlamentarac.

Komentiraj