Pravobraniteljica zbog požara na Jakuševcu traži očitovanje nadležnih službi

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović zatražila je od svih nadležnih službi očitovanja o uzroku požara na Reciklažnom dvorištu na Jakuševcu, kao i o okolnostima i posljedicama požara.

Priopćenje objavljeno na službenim stranicama pravobraniteljice prenosimo Vam u cijelosti:Ž

“Zbog požara koji je izbio na Jakuševcu 24. srpnja 2019., pučka pravobraniteljica je pokrenula ispitni postupak te je od Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Državnog hidrometeorološkog zavoda, zatražila očitovanja o njegovim uzrocima, okolnostima i posljedicama.

Naime, izbijanjem ovog požara, otvara se i pitanje zaštite okoliša, odnosno praćenja kvalitete zraka, gospodarenja otpadom, ali i zaštite javnog zdravlja, odnosno prava na zdrav život pa je radi toga zatražila podatke o stanju, održavanju i ispravnosti postaja na području Grada Zagreba koje se nalaze u Državnoj mreži za praćenje kvalitete zraka: Zagreb 1, 2 i 3, kao i u lokalnim mrežama na području Grada Zagreba, a posebice Mreži za praćenje kvalitete zraka Zagrebački holding d.o.o., ZGOS i pripadajućoj postaji Jakuševec. Važno je znati podatke o evidentiranim vrijednostima svih onečišćujućih tvari koje su emitirane u zrak, posebice lebdećih čestica od trenutka izbijanja požara pa sve do vremena njegovog konačnog gašenja, ali i perioda nakon koji može predstavljati opasnost za zdravlje, a o čemu građani moraju biti pravodobno i potpuno informirani. Također, važno je znati i koje se sve mjere poduzimaju u svrhu zaštite i provjere stanja vode i tla, obzirom na posljedice požara.

Vrijedi podsjetiti i kako su tijekom velikog požara koji je prije dvije godine zahvatio odlagalište otpada Karepovac u Splitu, mjerne postaje Karepovac, Split, Kaštela i Solin evidentirale višestruko povećane vrijednosti lebdećih čestica i sumporovodika, o kojima građani nisu bili odgovarajuće informirani. Svjetska zdravstvena organizacija zadnjih godina posebno upozorava na povezanost onečišćenja zraka s preuranjenom smrti od srčanih i moždanih udara, plućnih bolesti te raka, a i kratkoročna, kao i dugoročna izloženost onečišćenju zraka kod djece i odraslih može dovesti do smanjenja funkcije pluća, respiratornih infekcija i astme te drugih zdravstvenih poteškoća, pri čemu su najopasnije lebdeće čestice, dušikov dioksid i prizemni ozon.

Pučka pravobraniteljica od 2013. godine Hrvatski sabor izvještava o zaštiti okoliša i pravu na zdrav život, o čemu više možete pronaći u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2018. godinu.”

Komentiraj